Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/406

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

calcinereld blir det blått anlupit och skalar sig som järn, 5:o i smälteld smälter det till ljus malleabilis regulus utan skillnad av någon annan metall, men är då efter smältningen så mjukt, nästan som bly.»

Detta var försöken, som herr professor Wallerius gjorde med kulorne. Kulorne voro små och till färgen lika blykulor. Sådane små blykulor kunde inkastas flere i bössan och icke desto mindre gå längre fram i skottet än en ensam stor kula, alltså utsprida sig mer etc.

Stycken rekommenderades, som voro smidde och ej gjutna, de där månde skjuta långt längre, sedan de på hans sätt blivit gjorde till stål.

Dammar sågos här flere och vidlöftigare än på någor annor ort. Landet norr om gården bestod endast av kala ljungbackar, emellan vilka lågo små fält och dälder med kärr, pussar och myror, som det eländigaste land i världen. Alla desse dälder voro hopgravne med kommunikationsgravar såsom dammen ovanför Falu gruva, och alla desse kärr voro på nedra sidan uppdämde, att vattnet kunde efter behag innehållas, och under dämningarna voro rör, pumpstockar eller stenvalv, att vattnet kunde efter behag stängas och utsläppas. Även var överst på sidan avhällningar, som tjänte i vattuflod. Dämningarna vid desse dammar voro lagde endast av tuvor, således, att om vintern, där som är dybotten, nedsläppas först stora stenar, sedan tuvor uppskurna av myran och därpå grus, vilket kontinueras flodvis, till dess dämningen är fullbordad. Tuvor finnas här tillräckelige av myror och kärr, som därmed betäckas, vilka samlas och torkas förrän de brukas till dämningen, då de i själva dämningen hoppackade svälla av vattnet och täppa så noga, att ej det minsta vatten slipper fram. På detta sättet voro här alla uppdämningar gjorde tilll tredubbel tjockled vid basin emot höjden, så att då dämningen var ovanpå 3 alnar bred, var han nedantill 9 alnar bred; men där vattnet mycket trängde på, murades dämningen på inre sidan med stenmur, att bättre avhålla is och vatten, och där som vattnet aldra mest tryckte, där var ock dämningen på inra

400