Sida:Danska och norska läsestycken.djvu/291

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

N. M. Petersen: Om Kjænipcviserne og fra hvem de udgik. 279

Jomfruburet, Ridderloftet; Borgegaarden med sin Lind og sit Hjø (Menageri), Stenmuren med sine Tinder og sin Kure, Abildgaarden og Urtegaarden, Rosenlunden med sit Borgeled, Bedelunden (Jagtskoven, Dyrehaven) o. s. fr. Hele det Liv, som her levedes fra Fødselen til Døden, er skildret i det mest enkelte: Manden og Kvinden i Dragt og Foretagender, Fruen, der foder i Stenstuen, Æblebarnets Leg, Jomfruen, der lærer Slyngende, syer Silkesøm, og væver i Ror eller Lad, læser i Læsten og den hellige Bog, føres som Brud til Kirke med sit Hovedguld, sidder paa Brudebænk, og endelig som Lig lægges paa Ru. Ligesaa omstændelig skildres Ridderens Færd, og det er den ægte danske Ridders, ingen fremmed Indvandrers, og det Kongehof, han hørte til, var den danske Tunges:

Ber var stor Glæde i Fruerkloster, De Nonner læse og sjunge, End var der mere i Kongens Gaard, De legte med den danske Tunge.

Med denne Adel staar Kirken i nøje Forbindelse. Vi see derfor ogsaa don, dens Bygning med sine Altere og Billeder, foran hvilke der brændte Lamper; Gudstjenesten: Ottesang, Højmesse og Aftensang, og dens, som vi nylig saae, latinske Sang modsat den danske Tunge; men levende træder især Klosteret frem med sit Blytag og forgyldte Fløje, med sin Port, Have og Mur, med sine Omgange og Kirke, med sine Beboere og al deres Gjerning. Ligesom disse Viser saaledes bære tydelige Præg af, at de ikke høre Hedenskabet til, ligesaa klart er det, at ingen Kirkereformation er i dem at spore. Ved nogle kan man maaskee komme Alderen noget nærmere; Axel og Valborg f. Ex. forudsætter, at Læren om Daabslægtskab, før den blev digtet, var almindelig udbredt og overholdt (omtrent 1350). Endelig føre Viserne os ind i de Tiders Rettergang, i Gaardsretten og Klosterretten, i den Tids Orlog og Leding,

Kure o: vaktskjul (kur). Abildgaard applegard, frukttradgard. bede o: jaga. Æblebarn litot barn. slynge a: flata. Læst lectic, text. Ru liksung (?). — Omgang korridor, pelargåag, overholde iakttaga. Rettergang o: rattegungsvasende.