Sida:Danska och norska läsestycken.djvu/88

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

76

2. Bildel- ar lifvet.

— Det var »Goden Vendelboe", som lod sig nedhugge hist oppe i Hannesland, »for han vilde ikke flye.« — Det var Vendelboer, med hvilke Skipper Clemens forst slog de guldbesporede Herrer, og siden stormede Randers; hvor de vel bleve overvundne, men af »Buurøllet«.

Saadanne Karle kunne vel ogsaa bruges, naar det gjælder Danmarks Forsvar og Frelse.

EN STRANDING VED VESTERHAVET.

(Steen Steensen Blicher: Noveller, Marie.)

Hiin smalle Landstrimmel, som den danske Halvøe skyder frem i Nordsøen, er næsten heelt overhyllet med Flyvesand, opkastet af Vesterhavet, og videre henført af dets Bundsforvandte Stormen; ret som om hiint frygtelige Element med denne golde Gave vilde spotte Jorden over Tabet, det tilføjer den ved at undergrave dens Grundvold og røve dens frugtbare Dele. Men endnu har Fjenden ikke mægtet at fordrive Landtungens standhaftige Beboere. Fra den selv tage de Erstatning for det lidte Tab, og Sandets Magt bekæmpe de ved Hjælp af en Græsart, som aldrig lader sig qvæle, men stedse vil være øverst. Herved dannedes heelt hen mod Vestkysten Høje og Dale i afvexlende Mangfoldighed. Seete langt fra, naar Solen er bag dem, skufle de Vandreren med falske Billeder af skovklædte Bakker. Men længere inde ere endnu nøgne vidtstrakte Sandbjerge, der i en Afstand ligne sneetakte Fjelde, og Aar for Aar bemægtige sig Strækninger af de dyrkelige Sletter, dem Flid og Møje aftvinger en sparsom Grøde. — Herfra og heelt ned ad Kysten bærer Landet det samme Præg.

I een af disse øde Egne besteeg Fortælleren i sin Ungdom en med Klittag bevoxet Sandhøj, for første Gang at beskue det store Verdenshav. — Solen var i sin Nedgang.

uur- G1 og. borgarc-iil (?), af 11 u u r (Plattysk.) bonde. borgare; jfr. i Sv. burliref,

bursprak, i I). il uursprog.--Strimmel remsa. standhaftig ihiirdig Erstatning

ersiittning. qviele (qvåljft) (jvafvu. skuffe gitcka. dyrkelig oilclbar. — Klittug (Arundo arenaria) margras.