Sida:Heckscher Ekonomi och historia 1922.djvu/228

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs


218
VI. PRODUKTPLAKATET

bord på svenska fartyg ha fått slippa med helfri tull. Även härigenom fick alltså sjöfartspolitiken en starkare inriktning på direkt fart.

Att produktplakatet sålunda icke blott höll sig uppe utan ytterligare utbyggdes åt olika håll hindrade dock ej, att det åtminstone kunde ifrågasättas att för en kortare tid suspendera förordningen för den ena eller andra varan. Denna fråga behandlas emellertid lämpligast i samband med de företeelser som framkallat de kortvariga avstegen eller försöken därtill.

9

Verkningar under Frihetstiden Dessa sistnämnda företeelser äro uppenbarligen i sin ordning nära förknippade med produktplakatets verkningar, och detta ämne skulle vara det viktigaste inom hela den nuvarande undersökningens ram, om man blott vore i stånd att nå tillnärmelsevis säkra resultat på denna punkt. Redan i den första bland uppsatserna i denna samling har emellertid påpekats, hur svårt det är att på vare sig induktiv eller deduktiv väg avgöra, hur mycket av en mångskiftande faktisk utveckling som kan hänföras till en särskild bland en hel komplex av orsaker. I föreliggande fall tillkommer dessutom, att uppgiften skulle kräva undersökningar som ännu icke äro verkställda, nämligen en ganska fullständig analys av såväl handelsflottans och sjöfartens som salt-, spannmåls- och järnhandelns utveckling under 1700-talet. Även efter sådana kommer emellertid tyvärr den största svårigheten vid en empirisk undersökning av produktplakatets verkningar sannolikt att kvarstå, ty den ligger i torftigheten hos det bevarade materialet från Frihetstidens första femårsperiod, som ju är det