Sida:Kontinentalsystemet.djvu/131

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
121
TRANSMARINA MARKNADER 1808

är mycket stor; och en god del t. o. m. af det belopp som upptages är raka motsatsen till en ny afsättning, nämligen uttryck för de engelska truppernas och insurgenternas underhåll. Särskildt ligger det i det geografiska lägets natur, att Pyreneiska halfön ej kunde lämpa sig för hvad England närmast behöfde på fastlandet, nämligen en inkörsport för sina varor till kontinentens centrala delar; den smuggling, som nu började öfver Pyrenéerna till Frankrike,[1] kan ej ha vägt mycket därvid, såsom just tabellens siffror visa. Betydelsen af det nya förhållandet till Spanien 1808, liksom af portugisiska kungahusets flykt till Brasilien året förut, är i främsta rummet en helt annan, nämligen att sätta England i den närmaste förbindelse med de transmarina marknaderna. Spaniens västindiska besittningar, Kuba och Portorico, bragte därigenom kolonialvaruhandeln öfver på England, och fastlandskolonierna i Sydamerika och Mexiko skapade ett nytt stort afsättningsområde för de engelska industriprodukterna. Det är lätt att förstå, att detta nya läge i engelsmännens ögon rent af föreföll öppna möjlighet att kringgå Napoleons hela mödosamt uppförda bålverk emot Englands handel; och det var så mycket mer välkommet som Förenta staterna samtidigt afstängt sig mot den öfriga världen. De mycket egendomliga exportsiffrorna på Amerika för dessa år ha följande utseende (deklarerade värden i mill. pund st.):

År Inhemska varor Utländska och koloniala varor
Förenta staterna Amerika i öfrigt (inkl. Västindien) Förenta staterna Amerika i öfrigt (inkl. Västindien)
1807 11,85 10,44 0,25 0,91
1808 5,24 16,59 0,06 1,58
1809 7,26 18,01 0,20 1,82

Hela denna påfallande omkastning, hvilken lät handeln på Central- och Sydamerika bli mer än riklig ersättning för den ytterligt minskade exporten på Förenta staterna, brukade af de engelska regeringstalarna anföras som bevis för att Orders in Council icke skadat landets export utan endast medfört, att man gått öfver till direkt handel på de förra

  1. Darmstädter, Studien z. napoleonischen Wirtschaftspolitik (Vierteljahrschr. f. Social- u. Wirtschaftsgesch. II, 1904) 596 f. Nedgången år 1808 i Frankrikes export till Spanien, som där uppges till 33.4 mill. francs, motsvarande £ 1.3 mill., kan omöjligt ha ersatts af engelsk export, om tabellen här ofvan är tillförlitlig; förmodligen motsvaras den till stor del af spannmålstillförsel från Förenta staterna.