Sida:Norlind Svensk musikhistoria 1918.djvu/51

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

4. Reformationstidens kyrko- och skolmusik.

Vi få i stora drag tänka oss den protestantiska kyrkomusikens utveckling under 1500-talet såsom i början skeende relativt snabbt, sedan långsammare och till sist flytande ut i en ren katolsk motrörelse för att vid 1600-talets början åter slå om till förmån för tysk protestantisk tradition.

I yttre hänseende kan denna utveckling följas i samband med språkförändringen från latin till svenska som textunderlag för sången. I början ivrade man för modersmålet, men efter hand lät man latinet stå kvar; särskilt för skolornas skull erkändes latinet såsom särdeles lämpligt för kyrkosången. Först med 1600-talet utträngde långsamt modersmålet åter det lärda språket.

Ett annat område, där även protestantiska tankar kunna följas, är psalmsångens. Först ivrade man för införande av lutherska psalmer i stället för antifonerna, men även här tog man snart tillbaka och nöjde sig med att föreslå en del andliga sånger att ersätta antifonerna. Med 1600-talet inträdde åter ett omslag till förmån för den lutherska sången.

Den stora definitiva kyrkomusikaliska förändringen