Sida:Rd 1942 C 23 4 1 AK motioner 1 224.djvu/258

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
2
Motioner i Andra kammaren, Nr 88.

växande samlingarna har dess nuvarande innehavare alltsedan 1917 haft i uppdrag att svara för den vetenskapsgren, paleontologi och stratigrafi, som enligt gällande instruktion för ämbetsverket skall vara företrädd av en av statsgeologerna. Någon ytterligare representant för denna specialgren finnes för närvarande icke bland undersökningens ordinarie befattningshavare. Museiföreståndarens självständiga verksamhet inom nämnda område har under en lång följd av år bl. a. omfattat de paleontologisk-stratigrafiska utredningarna av de svenska oljeskiffrarna, vilka arbeten ligga till grund för exploateringen av dessa ur nationalekonomisk synpunkt nu så betydelsefulla naturtillgångar. Förutom utredningar av praktiskt-geologisk art har han i likhet med statsgeologerna i stor utsträckning även lett karteringsarbetena och har därunder redigerat och helt eller delvis utarbetat beskrivningarna till ett större antal geologiska kartblad.

I det administrativa arbetet har den nuvarande museiföreståndaren jämlikt instruktionen att i egenskap av »äldste geolog» (med reservationsrätt) deltaga i beredningen av inom ämbetsverket förekommande viktigare ärenden (infordrade underdåniga utlåtanden, beslut om förslag till tjänstetillsättning, framställningar om erforderliga anslag, frågor angående plan för undersökningens arbeten m. m.). I samma egenskap har han haft att vid ledighet för överdirektören och under dennes tjänsteresor inträda i utövningen av chefsämbetet — intill utgången av 1941 under sammanlagt omkring 224 år. Därjämte har nuvarande museiföreståndaren enligt Kungl. Maj:ts förordnande haft att till Kungl. Maj:t inkomma med förslag till återbesättande av statsgeologbefattning.

Därest nu museiföreståndaren skulle komma att kvarstå i 26 lönegraden under det att statsgeologerna uppflyttas till 27 lönegraden skulle detta medföra att en av de grenar som undersökningen jämlikt instruktionen skall företräda — och därtill den viktiga gren som omfattar de nu så aktuella frågorna om våra fossila bränslen — komme att tillsvidare med hänsyn till lönegrad och tjänsteställning intaga en sämre ställning än övriga grenar.

För kemistbefattningen vid Sveriges geologiska undersökning fordras enligt gällande instruktion kompetensvillkor, som för närvarande knappast torde ha någon motsvarighet inom statsförvaltningen, nämligen ej blott enahanda kompetenskrav som för statsgeologerna, d. v. s. filosofie licentiatexamen med väl vitsordade insikter i geologi eller uppfyllande av fordringarna för inträde vid bergsstaten, utan även väl vitsordade insikter i kemi till det mått, som motsvarar vad som fordras i filosofie licentiatexamen, alltså realiter i båda dessa ämnen kvalificerade licentiatexamensbetyg, alternativt filosofie licentiatexamen i kemi och dessutom bergsingenjörs- examen.

Kemisten vid Sveriges geologiska undersökning är liksom var och en av undersökningens övriga ordinarie tjänstemän avdelningsföreståndare, vilket med hänsyn till den under senare tid företagna utökningen av undersök-