Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/614

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
204
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.

varpå människors religiösa känsla vore riktad. Då för att uttrycka detta använts orden "den heliga skrift eller annat som av erkänt trossamfund hålles heligt", har kommittén i motiven vidare uttalat att härunder rymdes, förutom Gud, osinnliga eller i sinnevärlden existerande föremål för den religiösa känslan såsom exempelvis hostian och förfarandet vid sakramentens utdelande. Genom att själva den brottsliga handlingen beskrivits som ett offentligt hånande eller skymfande har enligt motiven från det straffbara området uteslutits en kritik vilken, om än skarp i sak, framföres i värdig form.


Vad kommittén sålunda föreslagit har icke blivit föremål för annan erinran än att Göta hovrätt mot uttryckssättet "den heliga skrift eller annat som av erkänt trossamfund hålles heligt" anmärkt, att här bibeln nämndes i första hand medan det centrala för den religiösa känslan, Gud, inrymdes under det därefter följande, allmänt hållna uttrycket. Hovrätten hemställde därför om någon jämkning av lagtexten, t. ex. genom att den heliga skrift ej särskilt nämndes.


Departementschefen.I likhet med kommittén anser jag tiden nu vara mogen att avskaffa bestämmelserna om sabbatsbrott, vilka icke längre uppbäras av den allmänna rättsuppfattningen i vidare mån än som kan tillgodoses genom stadgandet om straff för förargelseväckande beteende. Icke heller har jag funnit något i sak vara att erinra mot det av kommittén här föreslagna stadgandet om straff för brott mot trosfrid. I fråga om utformningen av lagtexten har jag emellertid, med beaktande av Göta hovrätts anmärkning, ansett att vid angivandet av föremålet för brottet den heliga skrift icke bör särskilt skjutas i förgrunden, varför i departementsförslaget brottsobjektet endast betecknas såsom sådant som av kyrkan eller erkänt trossamfund hålles heligt. Att här i motsats till kommittéförslaget kyrkan särskilt omnämnes har föranletts av att det i första hand är den svenska statskyrkan som avses och att det därför förefaller naturligt att nämna denna. Slutligen har själva handlingsbeskrivningen i departementsförslaget inskränkts till att omfatta endast offentligt skymfande, varmed liksom i 9: 4 och 10: 5 åsyftas användande av en skymflig form men ej en saklig kritik. Ett medtagande av det i kommittéförslaget jämväl införda alternativet att offentligt håna skulle måhända kunna giva anledning till den missuppfattningen att även en kritik vilken såsom vapen använder ironien omfattades av straffbestämmelsen. Detta är emellertid uppenbarligen icke avsikten med lagrummet.


8 §.

Denna paragraf motsvaras i kommittéförslaget av 9 §. Kommittén har där föreslagit straff för den som obehörigen flyttar, skadar eller skymfligen behandlar lik eller avlidens aska, öppnar grav eller eljest gör skada eller ofog på grav eller annat de dödas vilorum eller på gravvård. För brottet som skall kunna föranleda fängelse eller böter har föreslagits beteckningen brott mot griftefrid.