Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/671

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
261
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.
5 §.

I denna paragraf föreslår kommittén bestämmelser om falskt åtal. Brottet beskrives så, att någon åtalar den som är oskyldig. Straffet föreslås för normalfall till straffarbete i högst två år eller fängelse. Där gärningen med hänsyn till omständigheterna är att anse som grov, såsom då åtalet avser svårt brott eller innefattar missbruk av tjänsteställning, skall straffet enligt förslaget vara straffarbete i högst sex år, i ringa fall däremot fängelse eller böter.

Motsvarande bestämmelser upptagas i gällande lag i 16 kap., som handlar om falsk angivelse och annan ärekränkning. Straffet för falskt åtal varierar mellan straffarbete på livstid och böter efter dels straffsatsen för det brott åtalet avser, dels den framgång åtalet haft, dels ock om åtalet skett av argt uppsåt eller av obetänksamhet.

Kommittén har ansett, att falskt åtal icke borde upptagas bland brotten mot enskild utan lämpligen kunde sammanföras med menedsbrottet. Straffets storlek har kommittén funnit böra bestämmas efter mera allsidigt övervägande av omständigheterna vid brottet än enligt gällande lag. Gränsdragningen mellan argt uppsåt och obetänksamhet, som vållat osäkerhet vid tolkningen, har kommittén icke bibehållit utan blott krävt att gärningen sker uppsåtligen, ett krav vilket här som eljest ansetts överflödigt att upptaga i lagtexten.


Mot förslaget har icke framställts någon erinran annat än beträffande frågan, huruvida kravet på uppsåt borde uttryckligen upptagas i lagtexten. Hovrätten över Skåne och Blekinge har funnit önskvärt att så skedde genom införande av ordet "falskeligen" i lagtexten. Länsstyrelsen i Malmöhus län har föreslagit formuleringen: "Åtalar någon den, som han vet vara oskyldig." Samma förslag har framförts av föreningen Sveriges landsfiskaler under framhållande av att kravet på uppsåt vore uppenbart för fackmannen men icke för lekmannen, vilken av paragrafens formulering kunde föranledas att sätta likhetstecken mellan ogillat och falskt åtal samt därigenom animeras till rekonventionstalan mot åklagaren.


Departementschefen.På grund av de framställda anmärkningarna har i departementsförslaget angivits, att ansvar för falskt åtal skall ådömas allenast den som väcker åtal med uppsåt att oskyldig må bliva sakfälld.


6 §.

Enligt 6 § i kommitténs förslag skall den som väcker åtal, ehuru han icke har sannolika skäl därtill, dömas för obefogat åtal till fängelse eller böter.

Bestämmelsen svarar i gällande lag närmast mot 16: 4. Åtal som prövas ha skett av obetänksamhet och utan argt uppsåt skall i olika fall medföra straffarbete i högst två år, fängelse i högst sex månader eller böter; dock att den