Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/693

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
283
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.
2 §.

Kommittén har föreslagit att, om mordbrand med hänsyn till omständigheterna vid brottet är att anse som grov, för grov mordbrand skall dömas till straffarbete på livstid eller från och med sex till och med tio år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om branden anlagts i tättbebyggt samhälle, där den lätteligen kunde sprida sig, eller eljest inneburit fara för flera människor eller egendom av särskild betydenhet.

I 19: 2 av gällande lag stadgas enahanda straff bl. a. om mordbrand förövas under farsot, uppror, fiendes åträngande eller annan sådan nöd eller fara eller å hus, byggnad eller fartyg, där mycket folk blottställes för fara, eller i stad, köping, by eller annat sådant ställe, där många sammanbo, eller om mordbrännaren gör våld å någon för att åsätta elden eller hindra dess släckning. Kommitténs förslag har i sak oförändrat upptagits i departementsförslaget.


3 §.

Kommittén har i förevarande paragraf upptagit bestämmelser om straff för ett såsom härverk betecknat brott, vilket enligt förslaget skall föreligga, där någon åstadkommer explosion, översvämning, ras, skeppsbrott, flyg- eller tågolycka eller annan sådan ofärd och därigenom framkallar fara för annan till liv eller lem eller för omfattande förstörelse av annans egendom. Straffet har föreslagits skola vara straffarbete från och med två till och med åtta år. Enligt ett andra stycke i paragrafen skall dock, om brottet är grovt, för grovt härverk dömas till straffarbete på livstid eller från och med sex till och med tio år.

Det sålunda föreslagna stadgandet motsvaras i gällande rätt av 19: 6 och 7, i vilka lagrum meddelas bestämmelser om straff för framkallande av explosion genom sprängämne och för framkallande av skeppsbrott. Dessa fall ha av kommittén här sammanförts med framkallandet av andra jämförbara katastrofsituationer. Den sammanhållande synpunkten har därvid varit, att gärningarna ifråga skola ha förorsakat fara för annan till liv eller lem eller för omfattande förstörelse av annans egendom. I denna del föreligger sålunda full överensstämmelse med mordbrandsbrottet, sådant detta konstruerats i kommittéförslaget. Att mordbrand emellertid behandlats såsom ett särskilt brott och icke upptagits såsom ett fall jämte andra i nu förevarande paragraf har av kommittén motiverats genom en hänvisning till historiska och folkpsykologiska skäl. Om det som brottsbeteckning föreslagna gamla nordiska ordet "härverk" har kommittén uttalat, att det gåve ett målande uttryck för gärningens karaktär; i den danska strafflagen användes ordet för att beteckna grov skadegörelse. –


Det sakliga innehållet i den sålunda föreslagna paragrafen har icke blivit föremål för någon annan anmärkning än att landsfogden i Gävleborgs län funnit, att vissa konflikter skulle kunna uppstå vid gränsdragningen mellan