Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/884

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
474
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.
8 KAP.
2 och 3 §§.

I dessa båda paragrafer, svarande mot 4 och 5 §§ i det först remitterade förslaget till lag om ändring i strafflagen, ha vidtagits de ändringar i brottsbeteckningarna vilka påfordrats av tre ledamöter av lagrådet.


4 §.

I denna paragraf, som svarar mot 6 § i det först remitterade strafflagsförslaget, har gjorts den språkliga jämkning varom tre ledamöter av lagrådet hemställt.

Beträffande beskrivningen av det i paragrafen behandlade spioneribrottet har en ledamot av lagrådet uttalat sig för att brottet endast måtte göras hänförligt till förhållanden, som höra hållas hemliga med hänsyn till försvaret eller folkförsörjningen vid krig eller av krig föranledda utomordentliga förhållanden eller eljest med hänsyn till rikets säkerhet. Det synes mig emellertid alltjämt att paragrafen, såsom i det remitterade förslaget, bör avse varje förhållande, vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men i de angivna hänseendena, oberoende av huruvida förhållandet bör anses vara av hemlig natur. Åtskilliga förhållanden äro nämligen av den beskaffenhet att, ehuru de icke i och för sig kunna anses hemliga, ett meddelande till främmande makt av systematiskt insamlade uppgifter om dem kan vara till men för rikets säkerhet i ett kritiskt läge. Som exempel kunna nämnas uppgifter om trafikförhållanden i hamnar eller om isförhållanden i sjöar, i vilka trupptransportplan kunna tänkas gå ned.


6 och 7 §§.

I dessa mot 8 och 9 §§ i det först remitterade strafflagsförslaget svarande paragrafer ha vidtagits de språkliga jämkningar, vilka förordats av tre ledamöter av lagrådet.


10 §.

Beträffande denna paragraf, som svarar mot 12 § i det först remitterade strafflagsförslaget, ha två ledamöter av lagrådet funnit anledning till erinran mot att ordet "understöd" införts i lagtexten, varigenom brottsbeskrivningen kommit att avse den som av främmande makt eller någon som handlar i dess intresse mottager penningar eller annat understöd för att genom utgivande eller spridande av skrifter eller annorledes påverka den allmänna meningen om statsskicket eller om åtgärder i rikets inre eller yttre styrelse. Enligt de ifrågavarande två ledamöterna av lagrådet skulle det vara otillfredsställande, att genom ordet "understöd" från det straffbara området uteslötes sådana fall då penningar eller annat mottoges icke såsom understöd utan såsom vederlag för en verksamhet av här åsyftat slag. De ha på grund härav föreslagit, att detta ord måtte utgå ur lagtexten, samt att i anslutning härtill