Sida:Så fungerar Wikipedia.djvu/181

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

7. Hur kom det sig att du slutade skriva på Wikipedia?

Som sagt, när Susning startade så tyckte jag inte det var lönt så då lade jag ner det.

8. Använder du (svenskspråkiga) Wikipedia idag?

Ja, lite grann. Inte så mycket. Jag använder svenska wiktionary mer. Där har jag också jobbat med några ord. Det är lite lättare och roligare att bidraga där tycker jag.

9. Följer du medias rapportering av Wikipedia? Är du stolt över Wikipedia och dess utveckling?

Om jag ser något om Wikipedia så läser jag den artikeln. Jag är stolt över utvecklingen och att jag fick vara med.

10. Hur tror du att Wikipedia kommer att se ut i framtiden? Om tio år? Om tjugo år?

Jag tror att Wikipedia kommer att i väldigt stor utsträckning att se ut som idag fast med allt större andel mogna (och låsta?) artiklar. Jag förväntar mig också att någon skall bygga PDA-applikationer så man kan tanka ner hela databasen och ha med sig i sin telefon eller PDA[1] så att man alltid har allting med sig. Precis som i HHGTTG[2]. Fast det behövs ju inte för alla telefoner och PDA-er kommer ju att ha nät alltid.

För några år sedan så trodde jag att en språköverbryggande Wikipedia var grejen för framtiden. Det var några som jobbade med en sådan och du vet säkert vad den heter men jag har inte följt det så jag vet inte hur det går. Jag tycker idén är tilltalande med att, om någon beskriver en plats, en person eller en företeelse så kan det arbetet användas på flera språk. Man kan också undra varför Sveriges städer är mycket bättre beskrivna än Chiles städer i den svenska Wikipedian. Får inte en svenskspråkig person traska omkring i Chile och ha samma hjälp från Wikipedia som andra? Om man bara lyckas parametrisera informationen så borde det räcka med att man lägger på en språklig och kulturell vy på den i efterhand. Jag funderade länge runt om det skulle gå att jobba med mallar för information och utveckla mallarna, informationen och de språkliga och kulturella vyerna samtidigt. Jag insåg

  1. PDA är en handdator, förkortningen står för Personal digital assistant.
  2. Förkortningen för boken The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Liftarens guide till galaxen, av Douglas Adams.