Sida:SOU 1962 36.djvu/97

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
Naturparkerna

Som naturpark må fridlysas område, som på grund av sin egen eller omgivningens beskaffenhet är av väsentlig betydelse för befolkningens umgänge med naturen. I och för sig behöver det alltså icke vara något påfallande märkligt naturområde som fridlyses. Avsikten är i stället att få friluftsområden avsatta för tätortsbefolkningen och skyddade för framtiden.

Vid årsskiftet 1961/62 fanns följande åtta naturparker.

1. Prästöns naturpark, Kopparbergs län, ca 50 ha, fridlyst 1956. En barrskogsklädd ö i Insjön för vilken viss inskränkning i skogsskötseln och allemansrätten genomförts.

2. Hallands Väderö naturpark, Kristianstads län, ca 310 ha, fridlyst 1958. Ön är på grund av sin vackra och säregna natur samt rika möjligheter till bad och friluftsliv av stor betydelse ur rekreationssynpunkt. Detaljerade vård- och ordningsföreskrifter har utfärdats, bl a till skydd för det äldre odlingslandskapet, faunan och floran.

3. Västerås stads fritidsområden. Mälaröarna Östra Holmen, Västra Holmen och Elba (de sk Hästholmarna), Amundsgrund, Kattskär och Björnön, Johannisbergsområdet i Västerås stad samt området Sundängen i Kungsåra kommun fridlystes som naturparker 1959. I fridlysningen ingick även vissa områden i privat eller stiftelses ägo.

Områdena företräder en mängd olika naturtyper från ren vildmark till starkt kulturpåverkade marker med en rik fauna och flora. Naturparken bjuder goda tillfällen till rekreation och bad.

Fridlysningen avser att i huvudsak utgöra ett skydd mot skadegörelse och slitage från allmänhetens sida.

4. Målaskog naturpark, Kronobergs län, 11,5 ha, fridlyst 1959. Naturparken omfattar ett område bevuxet med lövskog och innefattar hagmarker och örtrika ängar. Området skall vårdas så att lövträdsinslaget och kulturlandskapskaraktären bevaras. All blomplockning och kvistbrytning är förbjuden.

5. Ängsö naturpark, Västmanlands län, nära 1 800 ha, fridlyst 1960. I parken ingår dels 1 437 ha av Ängsö fideikommiss, dels ytterligare 346 ha tillhörande pastoratet samt två privata markägare.

Ängsö naturpark skall vara ett för allmänheten tillgängligt område. som skall skyddas och vårdas i allas gemensamma intresse och där särskild hänsyn skall tagas till faunan och floran.

Detaljerade skyddsbestämmelser för området har utfärdats. Bl a gäller att åkerbruk, trädgårdsskötsel, skogsbruk och jakt får bedrivas utan hinder av föreskrifterna; dock med iakttagande av god naturvård och beaktande av landskapets karaktär. Området får icke utnyttjas för fritidsbebyggelse.

6. Hagestads fritidsreservat, Kristianstads län, fridlyst 1960. Området inköptes 1940 med medel ur fonden för friluftslivets främjande. Inom området har anordnats tillfartsvägar för 'motorfordonstrafik, parkeringsplatser och tältplatser. Besöksfrekvensen har under senare år starkt ökat med hårdare marknötning som följd. För att motverka att fritidsreservatet genom onödigt starkt slitage skall mista sitt tilltalande utseende har det skyddats genom fridlysning som naturpark.

7. Strandängområde mellan Lerberget och Svanebäck, Malmöhus län, fridlyst