Sida:SOU 1963 36 Malmen i Norrbotten.djvu/110

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

110

malmbrytningen är det angeläget, att en allmän inventering av dessa reserver utan tidsspillan kommer till stånd. Av erfarenhet vet vi, att det brukar förflyta en avsevärd tid från en sådan undersöknings början till tidpunkten för det kommersiella utnyttjandet av fyndigheten.

lnventeringen bör omfatta en systematisk genomgång av tänkbara malmförande områden kompletterad med detaljundersökningar av kända eller upptäckta fyndigheter. Att döma av vad som hittills blivit känt om dessa reserver. som ligger spridda över ett stort område, torde de vara mycket omfattande. Men vår kunskap om deras verkliga storlek och värde är mycket bristfällig.

Den ökning av malmbrytningen, som kan väntas på längre sikt under förutsättning av en. gynnsam marknadsutveckling, är av mycket stor betydelse med hänsyn till sysselsättningssvårigheterna i Norrbotten. Den reser emellertid problem av olika slag. Sålunda bör vid utbyggnaden av samhällen och kommunikationer hänsyn tagas inte endast till den malmbrytning, som kan förutses enligt den på fem- eller tioårsperioder inriktade företagsekonomiska planeringen, utan också till de förutsättningar, som på väsentligt längre sikt kan föreligga för samhällsbildning och sysselsättning. Malmexploatering inom nya trakter kan komma att medföra stora förskjutningar i bebyggelsestrukturen inom de berörda länsdelarna. Nya samhällen skapas eller bestående utbygges, medan samhällen som nu utgör centrala tätorter inom en trakt, relativt förlorar i betydelse. Investeringar i gemensamhetsanläggningar av olika slag bör ske under hänsynstagande till sådana förskjutningar. Kunskap om malmreserverna skulle göra det möjligt att förutse dessa förskjutningar, även om tidpunkterna för deras uppträdande med exakthet kan bestämmas först i samband med de företagsekonomiska investeringsbesluten.

Uppkomsten av nya gruvsamhällen eller utbyggnad av befintliga sådana ökar vidare avsättningsmöjligheterna för jordbruksprodukter och påverkar därigenom jordbrukets utveckling och inriktning.

Motsvarande synpunkter kan även anläggas på lokaliseringen och inriktningen av småindustrin och hantverket, i dess egenskap av serviceorgan för den egentliga storindustrin.

En ytterligare faktor, som understryker kravet på översiktlig kännedom om malmexploateringens framtida lokalisering och omfattning, är behovet av en samordning med skogsbruket i avseende på transportvägar och arbetskraftshehov. Exempelvis kan upptagande av gruvdrift inom tidigare icke exploaterade malmfält komma att radikalt förändra avsättningsläget för de virkesreserver, vilkas lokalisering och storlek i och för sig är väl kända genom riksskogstaxeringens material.

Som exempel på förändringar i tätortsstrukturen kan nämnas följande. Inom Kiruna stad är Vittangi för närvarande den andra tätorten i storleks ordning, vilket motiverar särskilda hänsyn i fråga om vissa investeringar.