Sida:SOU 1963 36 Malmen i Norrbotten.djvu/95

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
Sammanfattning




I en första avdelning av betänkandet behandlar utredningen frågan om en allmän järnmalmsinventering i Norrbottens län.

Efter konstaterande av att vår nuvarande kännedom om malm- och mineralförekomsterna i Norrbottens län är mycket bristfällig framhåller utredningen, att de geologiska förhållandena ger anledning förmoda att en allmän inventering av järnmalmsförekomsterna i länet skulle leda till påvisande av nya järnmalmstillgångar såväl inom som utanför de nu kända malmfälten i Norrbotten.

Föreliggande prognoser rörande utvecklingen av den framtida efterfrågan på järnmalm tyder på att det kommer att finnas avsättningsmöjligheter för en väsentligt ökad järnmalmsproduktion i Norrbotten under de närmaste decennierna. Ur samhällsekonomisk synpunkt är det utomordentligt viktigt att en produktionsökning koncentreras till malmförekomster, som med hänsyn till storlek, beskaffenhet, transportförhållanden och möjligheter till samhällsservice erbjuder de på lång sikt bästa förutsättningarna för lönsam gruvdrift. Att så sker är av betydelse även för strävandena att skapa varaktiga försörjningsmöjligheter för länets befolkning. Utredningen anser det under sådana förhållanden vara angeläget att den väntade ökningen av malmexploateringsverksamheten planeras på grundval av ingående kunskaper om malmförekomsterna i länet. En dylik grundval kan endast vinnas genom en systematisk inventering av järnmalmstillgångarna.

Utredningen föreslår att Sveriges geologiska undersökning skall — med fullföljande av en av verket redan påbörjad prospektering — genomföra en allmän inventering av järnmalmstillgångarna i Norrbottens län enligt riktlinjer som utredningen framlägger. Det förordade inventeringsprogrammet omfattar regionalprospektering inom de ur malminventeringssynpunkt mest intressanta områdena av länet, nämligen främst de norra och västra delarna av inlandet med undantag av fjällregionen, samt lokalprospektering beträffande vissa större fyndigheter inom samma områden. Inventeringen skall genomföras under tiden 1963—1972 med vissa möjligheter till forcering efter fyra å fem år. De totala kostnaderna beräknas till omkring 40 miljoner kronor.

I en andra avdelning behandlar utredningen vissa gruvrättsliga frågor som aktualiseras i samband med den föreslagna jämmalmsinventeringen eller eljest sammanhänger med en intensifierad exploatering av länets malmtillgångar.