Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/115

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
107
ETT I SVERIGE FUNNET FORNITALISKT BRONSKÄRL.

Men de båda hängkärlen äro förfärdigade under den nordiska bronsålderns 5:te period, den sista af vår egentliga bronsålder, hvilken period således visar sig vara samtida med den sista delen af den egentliga bronsåldern i Frankrike.

Om så lång tid, som man vanligen antager, kräfts för arbetena från sydligare länder att komma hit till Norden, så skulle å ena sidan central-europeiska bronser från en viss period af mellersta Europas bronsålder ej hafva hunnit hit under den 5:te perioden af vår bronsålder, å den andra sidan nordiska bronser från samma 5:te period ej hafva hunnit till Schweiz och mellersta Frankrike under nämnda period af mellersta Europas bronsålder.

Nu få vi af dessa fynd bekräftelse på, att den tid som behöfts för samfärdseln mellan Norden och sydligare länder verkligen varit, så som jag ofvan visat, mycket kort, så kort, att vi äro berättigade att tala om samtidighet, då det är fråga om en typs förekomst i det ena och det andra området.

⁎              ⁎

Alltför lätt förledes man till den tron, att något icke tilldragit sig eller funnits till, blott derför att man ej sjelf sett det eller hört något derom genom ett åsyna vitne eller en skriftlig berättelse. Sanningen häraf har äfven visat sig i afseende på den nu föreliggande frågan. Man vill ej gerna föreställa sig tillvaron af en handel mellan vidt skilda delar af Europa under den aflägsna tid vi nu betraktat, då ju ingen forntida författare har något att derom förtälja. Men denna slutsats är lika oriktig som den, med hvilken en lärd för ej länge sedan förvånade verlden. Han sade: romerska legioner stodo under lång tid i trakten af Schaffhausen vid Rhen, men ingen romersk författare talar om det stora Rhenfallet vid Schaffhausen, således fanns icke detta numera så berömda vattenfall på romarnes tid!

Ingen forntida författare har något att berätta om en handel mellan Sverige och södra Europa tusen år före Kristi födelse. Men otaliga fynd, af hvilka vi nu lärt känna några, bevisa icke blott, att en sådan handel då funnits, utan ock att den börjat långt före nyss nämnda tid, samt att den varit af en betydelse, som man först i våra dagar börjat ana.