Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/425

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
47
DE UPPLÄNDSKA RUNDKYRKORNA.

alldeles se bort ifrån. Genom att jämföra det som är kvar från den första anläggningen i de tre kyrkorna inbördes och med några af de antingen ännu bevarade, eller före deras omdaning i senare hälften af 1800-talet tillräckligt godt beskrifna danska kyrkorna, torde man framgångsrikt kunna göra ett försök att ge en tillförlitlig bild af dessa tre uppsvenska rundkyrkors ursprungliga utseende.

Se vi då efter huru grundplanen varit, har den sannolikt haft det utseende fig. 6 visar. Det har varit en större rundbyggnad motsvarande den vanliga kyrktypens skepp och en mindre sådan motsvarande dennas kor. Om den senare haft apsis, kan ej afgöras. Det är dock ej, som af det följande framgår, antagligt.

Väggen mellan de båda rundhusen är — som man ännu kan se i öfre våningen — icke buktig, utan nästan rak såsom vid de bornholmska, utom Nylarsker (planer hos Holm anf arb.). I alla de tre uppländska kyrkorna är öppningen mellan kor och skepp icke ursprunglig. Den gamla öppningen — om hvilkens form jag ej vågar hafva någon mening — har sannolikt varit låg och smal. — Till att ange korets form på det ovanliga sätt som skett har man stöd uti Peringskölds uppgift om Bromma:[1] »hon var i förstone

  1. Hildebrand anf. arb. bd 8, s. 266.