Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/627

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

Östergötland under hednatiden.

Af

Oscar Montelius.

2.


Af det föregående hafva vi sett, att Östergötland under vikingatiden haft en betydande och välmående befolkning. Äfven från tiden före vikingatågen, — hvilka ju anses hafva börjat omkring år 800, — har man gjort många märkliga och dyrbara fynd.

Vi skola först betrakta dem som förskrifva sig från de fyra århundradena mellan åren 800 och 400.[1]

Ungefär till midten af den perioden hör bland annat ett stort och präktigt spännsmycke af förgyld brons, som år 1898 uppgräfdes under sjösänkningsarbete i Kullerstads socken, Memmings härad; det låg 6 fot djupt. Smycket, som förvaras i Statens Historiska Museum (n:r 10737) är afbildadt fig. 34. På baksidan har funnits en bronsnål, af hvilken nu endast den å ömse sidor om det enkla nålfästet sittande spiralläggningen är i behåll.

Några dylika spännen äro funna i Sverige, men de äro jämförelsevis sällsynta. Utom Sverige äro, såvidt jag vet, endast två sådana prydnader funna, båda i Finland; de äro minnen af den svenska befolkning, som i det sjätte århundradet lefde i detta land, och som vid den tiden redan länge lefvat där.[2]

  1. Ett i många afseenden märkligt, vid Aska i Hagebyhöga socken anträffadt graffynd från vikingatiden beskrifves i Månadsbladet för 1903—1904, emedan utrymmet ej medgifver att här lämna en tillfredsställande redogörelse för detsamma.
  2. Montelius, När kommo svenskarna till Finland?, i Finsk tidskrift, 1898: 1, sid. 81 följ. Fig. 13 å den dithörande planschen är ett spänne, som nästan alldeles liknar det från Kullerstad, afbildadt; det är funnet på ön Tytärsaari i Finska viken. Ett annat liknande spänne har uppgräfts på ett graffält i Vörå socken af Vasa län. Båda förvaras i Helsingfors Museum.
17