Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne1112sven).pdf/646

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
268
OSCAR MONTELIUS.

Grafvarna från denna tid äro stundom, såsom fallet var vid Österhvarf, täckta af högar. Men de flesta träffas i grusåsar utan att vara, åtminstone på något nu märkbart sätt, angifna genom högar eller stensättningar. Därför hafva de länge varit obeaktade och först i senare tid blifvit föremål för någon större uppmärksamhet och för systematiska undersökningar.

För att dessa märkliga minnen från Östergötlands forntid ej måtte blifva utan någon nytta för vetenskapen förstörda, är det af vikt, att man vid grustäkt och dylika arbeten lägger märke till de fynd, som kunna göras, och ofördröjligen underrättar Statens Historiska Museum i Stockholm eller Östergötlands Fornminnesförening om saken. Det är därför, att vederbörande i tid fått kännedom om de här nedan omtalade graffynden och genast sändt sakkunnig person för att undersöka platsen, som dessa fynd blifvit räddade åt vetenskapen. Dessa graffynd äro värderika historiska dokument, emedan de gifva oss närmare upplysningar om bosättningen i Östergötland under nu ifrågavarande aflägsna tid; och det är ej mindre viktigt, att vi få kännedom om den tid, då sådana graffält upphört att begagnas, emedan vi genom detta förhållande, — i synnerhet om det samtidigt visar sig på många graffält i samma trakt, — kunna få veta, om och när någon större förändring i befolkningsförhållandena inträdt. Det är på detta sätt som man fått märkliga upplysningar om de utvandringar söderut, till det romerska rikets lockande trakter, som ett par hundra år efter vår tideräknings början ägt rum från den södra delen af det germanska området.


⁎              ⁎


Det största och märkligaste graffält från århundradena omkring Kristi födelse man hittills upptäckt i Östergötland — tillika det största man för närvarande känner från hela Sveriges fastland — är det vid Alvastra. Det har upptagit en betydlig sträcka på den grusås, som ligger omedelbart väster om Alvastra järnvägsstation. Man har här alltifrån järnvägens anläggning påträffat en mängd grafvar, men först år 1900 erhöll Vitterhetsakademien genom lektor G. Adlerz i Sundsvall underrättelse därom. Samma år företogos de första systematiska undersökningarna af