Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne56sven).pdf/588

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
254
OSCAR MONTELIUS.

med andra fynd visar emellertid, att grafvarna vid Himlingöie, hvilka naturligtvis ej alla äro fullkomligt samtidiga, förskrifva sig från det 4:de århundradet och tiden närmast deromkring.

Hvad särskildt de båda här uppgräfda silfverbägarna beträffar, så hafva vi i fyndomständigheterna intet skäl att anse dem vara nedlagda i jorden senare än de vid Vallöby. De förra lågo nämligen jemte en bronsskopa och dithörande sil lika fig. 376 i Sv. forns, och ett glaskärl utan sirater i det bronskärl, som är afbildadt fig. 304 i Worsaae’s Nordiske oldsager[1]. Spännet fig. 16 och de andra föremålen af yngre typer än de från Vallöbygrafven äro icke funna på samma ställe i Bannehöi som de nyssnämnda kärlen.

Ett spänne likt fig. 6 låg i en graf vid Nordrup nära Ringsted på Sjælland tillsammans med en denar från Antoninernas tid och några andra föremål[2]. Då myntet endast är litet nött på midten, kan grafven ej gerna vara yngre än från det 3:dje århundradet.

Två spännen, det ena närmast likt fig. 8, det andra likt fig. 10, lära vara upptagna ur en graf på Vallstenarum i Vallstena socken, Gotland, tillsammans med en silfverring af samma form som fig. 348 i Sv. forns., ett romerskt silfvermynt m. fl. saker[3]. Myntet är en denar, med kejsarinnan Faustina den yngres bild och således prägladt under senare hälften af det 2:dra århundradet. Det är visserligen ganska nött, men ej utslitet. Silfverringen liknar både genom sin form och sina sirater den guldring, som är afbildad fig. 342 i Sv. forns. och som är funnen vid Valla i Klinte socken på Gotland jemte ett föga nött guldmynt prägladt for Titus år 71.

En guldarmring liknande den från Vallöby, men af något yngre typ, är funnen i en graf vid Varpelev på Sjælland tillsammans med ett guldmynt prägladt för kejsar Probus (276—282), en präktig skål af blått glas med silfverinfattning och grekisk inskrift, några andra glaskärl m. m.[4] Myntet, som är försedt med ögla, är något

  1. Engelhardt i anf. Memoires, sid. 269.
  2. Enligt benäget meddelande af d:r Henry Petersen i Kjöbenhavn, som sjelf gjort fyndet.
  3. B. E. och H. Hildebrand, Teckningar ur Svenska Statens Historiska Museum, häft. 3 pl. 1 och sid. 2.
  4. Engelhardt, Skeletgrave på Sjælland i Årböger f. nord. oldkynd. 1877, sid. 352.