Diskussion:Livet förrinner så fort som en dröm

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sandells version:

PD-icon.svg Då författaren avled 1903 och verket publicerades första gången före 1 januari 1925 är verket fritt enligt svensk och amerikansk upphovsrätt.

Stenholms bearbetning:

PD-icon.svg Då författaren avled 1874 och verket publicerades första gången före 1 januari 1925 är verket fritt enligt svensk och amerikansk upphovsrätt.

Ett visst intresse att det är möjligt att psalmboksutgivaren Emil Gustafson satte ett + tecken när texten inte var helt hans. I vart fall för exempelvis Lina Sandell, som vid tiden för Gustafsons utgivningar var svårt dement och saknade tal- och skrivförmåga. Verserna är i flera fall obetydligt ändrade. Kanske kan texter ur hans produktion med + signaturen helt eller delvis tillskrivas Lina Sandell?Agneta 16 november 2006 kl. 18.44 (CET)

Lina Sandell upplevde under sin levnad att hennes sånger ändrades och publicerades i tryck. Oftast utan tillstånd.

Tryggare kan ingen vara skrevs det tilläggsverser samt ändringar.

En ändring som Lina Sandell godkände är andra raden/första strofen

än Guds lilla barnaskara

men denna kända tilläggsvers godkändes inte av Lina Sandell:

Se han räknar håren alla,

som från deras huvud falla.

Han oss föder och oss kläder,

under sorgen han oss gläder.


För att lämna till eftervärlden vad som Lina Sandell kunde stå för gav hon ut:

Samlade Sånger af L. S.

Första delen, innehållande 217 sånger.

Andra delen, innehållande 196 sånger.

Tredje delen, innehållande 243 sånger.

Finns på Kungliga Biblioteket.

Minata 16 november 2006 kl. 19.49 (CET)

Kul att du så snabbt la märke till detta. Detta problem. Jag har ju mest rört mig i den "sexuella världen" tidigare. Obstetrikens Fader (framnsmannen A. Paré), var en person som helt sonika rev ur försättsbladen till obsterik-läroböckerna barnmorskorna hade och satte ditt sitt eget. Då det med hänvisning till Gud och påven ansågs opassande att kvinnor beteedde sig på det viset. Gav ut böcker och annat "trams". Sen titelsidan var bytt så blev det akademiskt och upphöjt. alltså ganska likt "psalm- och sångvärlden" Jag bor ganska långt från KB och har eget företag med små möjligheter att reda ut Lina Sandell fullt ut. Men nog finns det ett och annat signatur:+ i w:Hjärtesånger. Undrar om inte Habj var lätt tänd på idén i våras? Att rädda Sandell menar jag. Jag har mina tentaklar åt en generatione efter henne. Då allt var fritt att utnyttja (i Guds, Kristus och den helige andes namn) för att sen återkomma med copyrightkrav i nästa svep. Detta rör verkligen djupet av vad man kan göra på WP. Vad är rätt att mäniskor ska ha självklar tillgång till? Och när är det lika självklart att någon ska ha betalt för sitt arbetee? Mörka ner varje kvinnas insats och sen vara så där lagom hängiven kristen för att sen kräva betalt är måttligt moraliskt gott IMO. Hjälp till med vad du kan. är du snäll.Agneta 16 november 2006 kl. 21.12 (CET)