Wikisource:Mötesplatsen

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till: navigering, sök

Välkommen till Mötesplatsen[redigera]

Välkommen

Mötesplatsen är det allmänna diskussionsforumet om svenska Wikisource.

Skriv ett nytt meddelande under en ny rubrik

Mötesplatsen är rätt plats för att ansöka om att använda en bot på projektet. Observera att kortare botkörningar, såsom interwiki, ofta kan göras utan botflagga.

För användarnamnsbyten gå till Metas sida för globala användarnamnsbyten.

To request to run a bot on Swedish Wikisource, start a thread on this page and describe your bot and what kind of job you would like to do. Note, that minor bot-jobs, such as iw-linking often can be done without botflag.

To request change of username/SUL, please go to the request page for a global rename.

Gamla diskussioner[redigera]

Arkiverade årgångar av Wikisource:Mötesplatsen:

Diskussioner[redigera]

Svenska flottans historia[redigera]

Nu finns de två volymerna av Axel Zetterstens maffiga historik över svenska flottan upplagda på Commons och fulindexerade här:

De här två volymerna är gedigna standardverk inom svensk marinhistoria. De är över 100 år gamla men står sig oerhört bra som källor även idag.

Böckerna innehåller rätt mycket noter som måste formateras, men OCR ska vara rätt okej. Det finns däremot tabeller och index som skulle behöva formateras enligt konstens alla regler.

Svenska flottans historia har blivit skannad efter att jag varit i kontakt med Peter Krantz, CIO (Chief Information Officer) på KB och talat mig varm för just de här böckerna. Peter är väldigt intresserad av att få ut KB:s skanningar i bearbetad form och att få upp såna här verk här skulle vara ett jättebra sätt att visa upp hur KB:s arbete kan vidareanvändas och göras tillgängligt för en bredare publik. I bästa fall kan ett sånt här paradexempel övertyga KB om att lägga resurser på att bistå Wikisource med att bearbeta äldre litteratur med hjälp av bättre OCR-verktyg och andra tekniska hjälpmedel.

Peter Isotalo 10 mars 2016 kl. 20.19 (CET)


Swenske Songer eller wisor 1536[redigera]

Skulle någon kunna digitalisera Swenske Songer eller wisor 1536. Den finns på http://www.kb.se/F1700/Psalm.htm eller http://runeberg.org/swisornw/ . Det är en stor sångskatt från Sverige och skulle vara väldigt kul att ha här på wikisource.

Filerna till den finns antingen direkt från F1700-projektsidan du länkade till eller som råfiler här: https://data.kb.se/datasets/2015/09/f1700/psalmbok/ --PeterKz (diskussion) 25 mars 2016 kl. 10.12 (CET)
Tack för hjälpen! Nu är den uppladdad. Vet du vart man kan få tag på fler psalmböcker eller koralböcker? Marcus.linneberg (diskussion) 28 mars 2016 kl. 13.36 (CEST)
KB har tyvärr inte jättemånga digitaliserade. Musikverket verkar ha ett fåtal. Se http://libris.kb.se/hitlist?q=SAB%3ACib&r=;mtag:free&p=1&f=&g=&s=r&t=v&m=10&d=libris --PeterKz (diskussion) 28 mars 2016 kl. 18.07 (CEST)

Övriga psalmböcker av intresse[redigera]

  • Göteborgspsalmboken från 1650.
  • Mönsteråshandskriften 1646.
  • Enchiridion (den svenska psalmboken 1622)
  • Een Liten Psalmbok utgiven 1602 och 1608.

Marcus.linneberg (diskussion) 24 mars 2016 kl. 09.02 (CET)

Exportera EPUB3 från Wikisource[redigera]

Jag labbar med ett epub3-exportskript för att få ut ett helt verk i en läsbar EPUB3-fil. Efter som epub-läsare låter användaren anpassa textstorlek mm behöver transkriberade sidor konkatineras till kapitel. I den processen vill man slippa sidhuvud och sidfotstexter som inte är en del av det egentliga innehållet. Jag hittar inget enhetligt sätt att ta bort saker som "FÅGEL DAM 17" och "2. — Asbjörnsen, Sagor." från sidor som denna. Finns det inget regelverk som gör att sådana saker skulle kunna märkas upp men en klass i den transkriberade HTML:en? --PeterKz (diskussion) 25 mars 2016 kl. 10.13 (CET)

Ta kontakt med Andrea Zanni, Wikimedia Italia. --LA2 (diskussion) 18 april 2016 kl. 15.21 (CEST)
Sådant ligger i proofread-tillägget och det utvecklas inte här lokalt, dessutom finns det redan ett epub-exportverktyg: toollabs:wsexport/tool/book.php.--Thurs (diskussion) 25 mars 2016 kl. 16.28 (CET)
Att veta hur man skapar en bok är verkligen inte lätt att klura ut i så fall. Länkarna under "Skriv ut/exportera" är ju inte kopplade till det exportverktyget som verkligen fungerar och de länkar som finns verkar ju inte funka ordentligt. Inte ens PDF-skapande fungerar. I alla fall inte med Hjelpreda I Hushållningen För Unga Fruentimber.
Peter Isotalo 27 mars 2016 kl. 19.11 (CEST)
Jag påstod inte att svenskspråkiga Wikisource har någon acceptabel exporteringsfunktion i dag. Men om man försöker lösa det utan att ha grundläggande kunskaper i hur MediaWiki och Wikisource fungerar gör man det onödigt svårt för sig.--Thurs (diskussion) 29 mars 2016 kl. 21.52 (CEST)
Det existerande exportverktyget fungerar inget vidare heller, det är egentligen bara en dump av webbsidorna med allt vad det innebär. Ofta tappar den bort sig och missar material. Min fråga är egentligen om det skulle vara möjligt att strukturera uppmärkningen med mikrodata lite tydligare så att den som vill kan skippa sidnummer eller andra saker som inte fyller någon funktion i en epub-fil. T.ex. genom att använda några attribut i html enligt en vokabulär.
Det är väl i princip vad du skrev första gången så svaret är detsamma. Det är förmodligen inte möjligt och definitivt inget jag tänker ge mig på.--Thurs (diskussion) 6 april 2016 kl. 22.10 (CEST)

Wsexport[redigera]

Nu finns det en direktlänk till en Epub-generator Wsexport i huvudnamnrymden. Den är naturligtvis långtifrån perfekt men en hel del går att fixa härifrån. Om man vill skriva ut en hel bok måste ingångssidan innehålla en länkad innehållsförteckning. Om sidorna saknar ett gemensam prefixtitel så måste listan börja med {{Innehåll börjar}} och sluta med {{Innehåll slutar}}. Går man till WSexport finns det fler exportalternativ som beta.--Thurs (diskussion) 27 april 2016 kl. 22.35 (CEST)

Problem med att skriva noter[redigera]

Får detta fel på sidan: [1]. Vad gör jag för fel? Har gjort det här flera gånger innan utan problem. Marcus.linneberg (diskussion) 1 juni 2016 kl. 22.31 (CEST)

Det verkar vara en bug som uppstått i Mediawiki rätt nyligen, d v s inget vi kan göra något åt härifrån. Vänta några dagar och se om problemet försvunnit. Just nu verkar score-tillägget helt ur funktion ty värr.--Thurs (diskussion) 1 juni 2016 kl. 23.49 (CEST)
Nu fungerar det som vanligt igen.--Thurs (diskussion) 2 juni 2016 kl. 17.36 (CEST)