Wikisource:Mötesplatsen

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till: navigering, sök

Välkommen till Mötesplatsen[redigera]

Välkommen

Mötesplatsen är det allmänna diskussionsforumet om svenska Wikisource.

Skriv ett nytt meddelande under en ny rubrik

Mötesplatsen är rätt plats för att ansöka om att använda en bot på projektet. Observera att kortare botkörningar, såsom interwiki, ofta kan göras utan botflagga.

För användarnamnsbyten gå till Metas sida för globala användarnamnsbyten.

To request to run a bot on Swedish Wikisource, start a thread on this page and describe your bot and what kind of job you would like to do. Note, that minor bot-jobs, such as iw-linking often can be done without botflag.

To request change of username/SUL, please go to the request page for a global rename.

Gamla diskussioner[redigera]

Arkiverade årgångar av Wikisource:Mötesplatsen: 20072008200920102011201220132014201520162017

Diskussioner[redigera]

Skapa författare[redigera]

Finns det något förenklat förfarande (eller verktyg) för att skapa en sida för en författare, som redan har en Wikipedia-artikel? Man kunde tänka sig att födelse- och dödsår och foto kopierades in automatiskt, liksom interwiki-länkar och kategori. Allt som borde behövas är en länk till Wikipedia-artikeln. --LA2 (diskussion) 2 februari 2018 kl. 01.50 (CET)

Nej, det finns det inte.--Thurs (diskussion) 2 februari 2018 kl. 18.19 (CET)
Det finns inte, men det borde väl vara möjligt att skapa en mall som hämtar uppgifter från Wikidata, om mallen har en parameter som saknar data. Thuresson (diskussion) 2 februari 2018 kl. 19.23 (CET)
Jo sådana mallar finns t. ex. no:Mal:ForfatterWD. Men deras författarsidor är inte uppbyggda på samma sätt.--Thurs (diskussion) 2 februari 2018 kl. 22.12 (CET)

OCR via Google[redigera]

Jag är inte van Wikisourcerer men jag stötte nyligen på mul:Wikisource:Google_OCR. Finns det någon anledning till att detta inte skulle kunna aktiveras som en finess på svenska Wikisource? Jag prövade lite med att jämföra den och den inbyggda OCRen och, för Index:Lefnadsteckning öfver Catherine Booth.pdf åtminstone, tyckte jag att den gav bättre resultat. /Lokal Profil (diskussion) 7 februari 2018 kl. 10.24 (CET)

Den är främst tänkt för andra teckensystem. För att citera projektsidan mul:Wikisource:Google OCR:
It is used on Wikisources in languages with scripts that are not supported by the standard Tesseract OCR system. It should not be used where that system can be used instead, as there is a limit to the number of requests we can make against Google's services.
Ta upp frågan där först eller med Sam Wilson direkt.--Thurs (diskussion) 7 februari 2018 kl. 15.07 (CET)
Tack! Jag var tydligen inte alert nog. Jag hamnade på den sidan efter att jag försökt klura ut hur OCR skulle slås på här men inte hittade någon info (jag hittade OCR finessen först när jag skulle se om Google OCR fanns där). /Lokal Profil (diskussion) 7 februari 2018 kl. 17.57 (CET)

Ladda upp böcker med två språk[redigera]

Jag skulle vilja ladda upp Johan III:s röda bok och den har både svenska och latin i sig. Hur går jag till väga? Marcus.linneberg (diskussion) 27 februari 2018 kl. 21.03 (CET)

Som det verkar är det huvudsakligen ett latinskt verk – titel, brödtext och noter finns bara på latin – och endast den svenska texten ger då inte någonn fullständig text. Indexet ska alltså läggas upp på latinska Wikisource och korrekturläsas där i första hand. Om de av någon anledning inte vill ha den kan flerspråkiga Wikisource vara ett alternativ.--Thurs (diskussion) 1 mars 2018 kl. 12.30 (CET)

Köra bot på OCR-texter[redigera]

Går det att göra en körning med en bot på djvu:er så att den sparar samtliga sidor som har OCR-text? Tänker t.ex. på Den Nya och Fullständiga Kok-Boken-1801.djvu.

Jag skulle vilja kopiera OCR-texten och gå loss med "search and replace på den". Det finns en stor mängd väldigt vanliga fel som går att korrigera rakt av, t.ex. att "på" tolkas som "pä" eller att "sl" tolkas som "fl".

Peter Isotalo 6 maj 2018 kl. 21.39 (CEST)

Det kan göras med program som DjvuLibre. Vet dock inte om det finns kvar att ladda ner. Har lagt in råtexten till Den Nya och Fullständiga Kok-Boken-1801 på Användare:Peter Isotalo/kokbok.--Thurs (diskussion) 6 maj 2018 kl. 22.20 (CEST)
Perfa. Börjar med Fullständiga och provar mig framåt därifrån.
Tack för hjälpen, Thurs. :-)
Peter Isotalo 6 maj 2018 kl. 23.38 (CEST)

Thurs, tack för att du upptäckte missar i Rückerschöldskanningen. Jag mejlade Umeå universitetsbibliotek igår för att se om de kan korrigera missarna, eller förse oss med kompletteringar som vi skulle kunna peta in i vår .djvu.

Jag fick svar redan idag med två jpg:ar för de saknade uppslagen, men jag har inte längre något program för att redigera .djvu:er. Har du möjlighet att bistå med att foga in bilderna?

Peter Isotalo 14 maj 2018 kl. 22.26 (CEST)

Visst, om du laddar upp dem någonstans så kan jag göra det. Kanske inte de närmaste dagarna dock.--Thurs (diskussion) 14 maj 2018 kl. 23.49 (CEST)
Strålande.
Tankade upp sidorna i ett Imgur-album. Ingen brådska för min del. Jag jobbar på med senare sidorna. När du lagt till de saknade sidorna så kommer pagineringen att stämma efter s. 94.
Peter Isotalo 15 maj 2018 kl. 00.18 (CEST)
Jag har korrigerat DjVu-filen på Commons. Tyvärr medförde det att texten på sidan 56 och framåt inte längre överensstämmer med bilderna. --Jaxner (diskussion) 15 maj 2018 kl. 11.08 (CEST)
Tack, sidorna måste tyvärr flyttas för hand. --Thurs (diskussion) 17 maj 2018 kl. 22.20 (CEST)
Tack för hjälpen, hörni. Jag är färvånansvärt obrydd av att behöva flytta sidor manuellt. :-D För mig är wikisourcearbete rätt avkopplande överlag.
Men jag ska börja se till att kolla igenom så att det inte fattas sidor innan jag börjar transkribera verk i fortsättningen. Onödigt att lägga tid på att korrigera saker i efterhand.
Peter Isotalo 18 maj 2018 kl. 12.24 (CEST)