Wikisource:Mötesplatsen
Välkommen till Mötesplatsen[redigera]

Mötesplatsen är det allmänna diskussionsforumet om svenska Wikisource.
Skriv ett nytt meddelande under en ny rubrik
Mötesplatsen är rätt plats för att ansöka om att använda en bot på projektet. Observera att kortare botkörningar, såsom interwiki, ofta kan göras utan botflagga.
För användarnamnsbyten gå till Metas sida för globala användarnamnsbyten.
To request to run a bot on Swedish Wikisource, start a thread on this page and describe your bot and what kind of job you would like to do. Note, that minor bot-jobs, such as iw-linking often can be done without botflag.
To request change of username/SUL, please go to the request page for a global rename.
Gamla diskussioner[redigera]
Arkiverade årgångar av Wikisource:Mötesplatsen: 2007 – 2008 – 2009 – 2010 – 2011 – 2012 – 2013 – 2014 – 2015 – 2016 – 2017 – 2018 – 2019 – 2020 – 2021
Diskussioner[redigera]
Small wiki toolkits[redigera]
På meta finns en sida m:Small wiki toolkits som har en översikt över användbara verktyg (som bottar och Wikidata) och handledningar i hur man kommer igång med dem. Ta en titt på den sidan och få idéer om hur vi kan förbättra oss och varandra. Nu under våren planeras ett antal 👉 Workshops 👈 i olika ämnen via Google Meet och Etherpad. Datum bestäms i takt med att intresserade anmäler sig på den sidan. Det första inbokade tillfället är:
- Fredag 25 februari 2022, kl. 17:00 till 18:30 (svensk tid) - Pywikibot, installera och kom igång
--LA2 (diskussion) 1 februari 2022 kl. 07.21 (CET)
Ska jag "rätta" det här?[redigera]
I Gamla Stockholm
står det i en fotnot på sid. 460 att det är ett fel på ett årtal i en fotnot på sid. 84, men felet har inte antecknats i Rättelserna. Ska jag ändra (med mall:Korrektion) årtalet på sid. 84? Om jag ändrar 84, då blir ju 460 meningslös. Vad tycks? -- Bio2935c (diskussion) 4 februari 2022 kl. 00.56 (CET)
- Vi brukar lägga in en egen kommentar/not i sådana fall. t ex:
Sällskapets{{#tag:ref|Lilla Sällskapet bildades 1829<ref group="ws" >Fel enligt not s 460</ref>.}}
#tag:ref
behövs för att kunna lägga en not inuti en not.- och sedan läggs t ex:
- === Wikisourcenot ===
- <references group="ws" />
- under den vanliga referenstaggen i båda namnrymderna.--Thurs (diskussion) 4 februari 2022 kl. 08.32 (CET)
Helgondagar[redigera]
Jag har validerat en hel del av verket Olai Petri Svenska Krönika. Krönikan innehåller ett flertal datumen eller årstider, och de skrivs sällan som månad och dag. Mer vanligt används helgondagar, t. ex., som vi kanske inte är vana vid numera. Jag tycker att det skulle vara bra om läsaren (jag alltså, och kanske du med) kunde översätta helgondagarna till mer vanliga tidsuttryck. Ergo, en lista med dagens (ungefärliga) namn och datum, som vi kan lägga till på, t. ex., indexsidan. Men ... finns det redan något liknande (och bättre; jag har väl lyckats göra åtminstone ett fel och också glömt några/flera) här på Wikisource eller Wikipedia? Jag kan inte hitta något. Vad tycks??
- Sancti Henrici dag ⇒ 19 januari
- Sancti Fabiani dag ⇒ 20 januari
- Sancte Agneta dag ⇒ 21 januari
- Sancti Blasii dag ⇒ 1 februari
- Kyndelsmässodagen (= Kindermesso) (=Jungfru Marie kyrkogångsdag) ⇒ 2 februari
- Sancti Ansgarij ⇒ 3 februari
- Sancte Valentini dag ⇒ 14 februari
- Cathedre Petri dag ⇒ 22 februari
- Sancti Matthie dag ⇒ 24 februari
- Vårfrudagen, Marie bebådelsedag ⇒ 25 mars
- Fastan ⇒ börjar 40 dagar före påsk
- Fastlagen ⇒ sön-mån-tis en vecka före påskdagen
- Påskdagen ⇒ 22 mars - 25 april
- Hvita söndagen ⇒ 1:a söndag efter påskdagen
- Pingstdagen ⇒ 7 veckor/49 dagar efter påskdagen
- Marci Evangeliste dag ⇒ 25 april
- Eriksmessa ⇒ 18 maj
- Sancti Eskilli dag ⇒ 12 juni
- Sancti Johannis / Johannis Baptiste dag ⇒ 24 juni
- Sancti Pedhers och Sancti Pawels dag ⇒ 29 juni
- Sancti Marie Magdalene ⇒ 22 juli
- Sancti Jacobi dag ⇒ 25 juli
- Sancti Olaf (Olafsmesso) ⇒ 29 juli
- Sancti Laurentii ⇒ 10 augusti
- Dyra Vårfrudag ⇒ 15 augusti
- Sancti Bartholomei dag ⇒ 24 augusti
- Egidij tid ⇒ 1 september
- Måremessa ⇒ 8 september
- Helge Korss dag ⇒ 14 september
- Mikelsmässa (Sancti Michaeli dag) ⇒ 29 september
- Birgitte ⇒ 7 oktober
- Calixti ⇒ 14 oktober
- Alla helgona dag ⇒ 1 november
- Martinsmässa / Sancti Martini ⇒ 11 november
- Sancti Clementis dag ⇒ 23 november
- Sancte Katharine dag ⇒ 25 november
- Sancti Andree tid ⇒ 30 november
- Sancte Barbara ⇒ 4 december
- Sancte Lucia ⇒ 13 december
- Juldagen ⇒ 25 december
-- Bio2935c (diskussion) 31 mars 2022 kl. 08.00 (CEST)
- Mitt förslag: Sancti Henrici dagh o.s.v. jfr. till exempel sv.wikisource.org/wiki/Sida:Olai_Petri_Svenska_Krönika_(Klemming_1860).pdf/328 PWidergren (diskussion) 14 april 2022 kl. 02.04 (CEST)
Om Mallar[redigera]
Det här har irriterat mig länge nog nu ...
Låt oss säga att vi ser en mall (t.ex. Anchor) som är använd på någon sida. Vad gör den (frågar vi)? Okej, vi ska så klart kolla på sidan som visar alla Mallar, alltså Kategori:Mallar. Men ... det finns inte någon Anchor där! Varför inte? Har någon glömt att infoga den? eller kanske gömt den i en underkategori? Var ska vi leta? Underkategorierna först förstås. Lyckligtvis bara ett dussin. Vi hittar den i 4:e underkategorien. Om det hade varit något annat som vi sökte, så hade vi kanske behövt titta i alla 12.
Är det även garanterat att det lyckades?? Vad händer om någon skapar en mall (antagligen?? bara en sida in Mall: namnrymden) och sen glömmer att lägga till någon kategori alls?
Men varför skulle vi behöva leta alls? Det skulle ju vara SÅ mycket enklare om alla mallar som ingår i underkategorier automatiskt också var med på Kategori:Mallar! Är det möjligt? Jag vet inte. Men någon här har väl svaret. --Bio2935c (diskussion) 17 maj 2022 kl. 08.04 (CEST)
- Kategoriträdet är tänkt att vara hierarkiskt så det finns ingen automatisk funktion som gör detta. Det skulle i så fall behöva göras manuellt. Men det finns enklare sätt att finna en mall om man vet namnet.
- I redigeringsläget på sidan där du hittade mallen (
{{Anchor}}
finns inte men jag antar att du menar{{Ankare}}
) och tittar under redigeringsrutan finns en rubrik "Mallar som används på den här sidan:" där du hittar länkar till alla mallar på sidan. Om du redigerar ett stycke kan du behöva göra en förhandsvisning först. - Samma info finns under Sidinformation-länken som finns i västerspalten på alla sidor.
- Du kan också skriva in den i sökrutan om mallen finns kommer du direkt dit, annars kan du få förslag på möjliga träffar.
- Enkelt är också att skapa en tillfällig länk {{Mall|Ankare}} eller [[Mall:Ankare]].
- Om du vill ha en alfabetisk lista över mallar på Wikisource finns det här: Special:Alla_sidor Thurs (diskussion) 22 maj 2022 kl. 20.19 (CEST)
- I redigeringsläget på sidan där du hittade mallen (
Icke-komplett skanning[redigera]
Kära Wikisource-användare! Några av er kanske känner igen mig från Wikipedia, men jag har länge tänkt bli aktiv även på Wikisource. Nyligen har jag skannat Suetonius två första kejsarbiografier i en äldre översättning, och lagt upp dessa som en fil på Commons i syfte att transkribera hit. Av tidsbrist hoppade jag tyvärr över det mesta av förordet till Caesar-biografin, och därmed stämmer inte sidnumreringen överens med den i originalet. Biografin över Augustus är dock komplett med förordet, vilket endast var på en sida. Båda biografierna har också publicerats separat, så jag skulle kunna transkribera enbart den andra halvan, men då bör kanske Commons-filen delas i två halvor? Skulle uppskatta tips och råd från er. Hälsningar -KnightofFaerië (diskussion) 4 juli 2022 kl. 21.54 (CEST)
- Hej och välkommen till Wikisource KnightofFaerië. Det finns lite tips och råd om korrekturläsning på Wikisource:Korrekturläsning och Wikisource:Redigering.
- Även om det är synd att förordet inte är det inga problem att lägga in verket i sig. Wikisource fungerar så att en volym eller bok läggs in på index-sidan från denna så transkluderas de ingående verken eller delar av verken till huvudnamnrymden. Hela volymen skall alltså finnas på sidlistan där. Sidnumren måste nästan alltid fixas med parametrar i pagelist-taggen så det är inga problem.
- Korrekturläsningsfunktionen är egentligen utformat och fungerar bättre med en bild för varje sida i stället för uppslag så om du har möjlighet att ladda upp en ny version med en sida per bild skulle det vara bra men annars fungerar det ändå. Thurs (diskussion) 5 juli 2022 kl. 23.48 (CEST)
- Så länge bilderna ligger som uppslag måste man i princip koda varje sida för sig i pagestaggen för att det ska bli rätt d.v.s. 2="12–13" 3="14–15" o.s.v. Annars räcker det med att koda första sidan i en serie t.ex 2=12 . --Thurs (diskussion) 6 juli 2022 kl. 00.14 (CEST)
- Tre kommentarer:
- • Det fattas ju bara ett fåtal sidor i början. Har du ingen möjlighet alls att skanna dem också? Jag tycker att det skulle vara synd att inte ta med dem. Varför skanna bara 98% av verket?
- • Håller med Thurs att allting fungerar mycket bättre med bara EN sida per bild. Jag antar att du inte har Adobe, så att du kunde redigera filen, men kanske går det att hitta något gratis verktyg på webben som kan skära bilderna i mitten? (Jag har inte sökt själv.)
- • Oroa dig inte om sidnumreringen just nu. Om du kan ladda upp verket igen (ny version) med bara en bild per sida så är det lätt att rätta med <pagelist ...> taggen på indexsidan.
- --Bio2935c (diskussion) 6 juli 2022 kl. 08.03 (CEST)
- Tack för kommentarerna, båda två! Just nu är jag ute på landet och kan därför varken få tag på boken (som jag lånade och skannade på plats på ett bibliotek) eller filen, som jag har på en USB jag lämnade hemma. Men om lite mer än en vecka är jag tillbaka i stan, och då kan jag göra det ena eller det andra. Nästa gång jag skannar ett verk ska jag se till att ta med hela boken och skanna sida för sida -KnightofFaerië (diskussion) 9 juli 2022 kl. 00.12 (CEST)
- Okej, jag har hittat en sajt där det går att skära bilderna i mitten. Den heter https://www.sejda.com/pdf-editor och där går det att t.ex. dela "A3 to double A4". Så det skulle nog fungera i princip. (Jag försökte det med några dussin sidor och det gick bra också.) Men gratis-funktionerna går bara till 100 sidor eller 50Mb, båda två lite mindre än Suetonius-filen. Om du skannade de sidor som fattas så skulle det väl i alla fall vara möjligt med hjälp av (t.ex.) Word att dela originalet i mindre delar och sedan klistra ihop dem igen efteråt. Fast krångligt. Lite för krångligt kanske, eftersom
- ... ett större problem är att om du ska köra OCR (automatiskt i Wikisource eller någon annan programvara, t.ex. gimagereader - som jag använder) så tror jag inte att du får ett bra resultat. En del sidor har tydligen inte blivit skannade helt raka, så raderna lutar eller t.o.m. ser ut som vågor. Jag antar att du hade alltför bråttom när du skannade (det var väl kanske 1:a gången?).
- Nu tror jag att det bästa du kan göra är att kasta bort vad du har redan gjort, tyvärr, och börja igen - med alla sidor och bara en boksida per bild och var försiktig att alla sidor ligger raka och platta, även nära bokryggen, där det blir svårare att trycka ned boken. Lite jobbigare i början men du sparar mycket mer tid i framtiden. --Bio2935c (diskussion) 9 juli 2022 kl. 08.09 (CEST)
Digitizing book in Stockholm[redigera]
Hi,
Sorry for the English. I have some books (PD) with me I would like to digitize and upload on wikisource but... I don't have a book-scanner. Would you know if one would be available somewhere, at Wikimedia or elsewhere around Stockholm? I know they have one in Paris, but a bit far for a scan. Thanks! Cassiodore89 (diskussion) 4 september 2022 kl. 19.28 (CEST)
- No problem, as far as I know Wikimedia Sverige will lend out equipment, including scanners. More information at se.wikimedia.org. Thuresson (diskussion) 4 september 2022 kl. 20.47 (CEST)
- Great! Tack så mycket! Cassiodore89 (diskussion) 5 september 2022 kl. 23.25 (CEST)
Sånger med melodier i zifferskrift för psalmodikon[redigera]
Skulle någon kunna ladda upp Sånger med melodier i zifferskrift för psalmodikon (Länk). Den Finns digitaliserad på Libris. Tacksam för hjälp :) Marcus.linneberg (diskussion) 9 november 2022 kl. 09.34 (CET)
- Okej, jag kan göra det, men varför går det inte för dig själv? Det är väl inte så komplicerat? Jag har också inte kollat om någon annan har redan gjort det (utan att skriva någonting här, alltså). Skall jag fortsätta, eller ...? --Bio2935c (diskussion) 10 november 2022 kl. 22.01 (CET)
- Ja om den inte finns så får du gärna lägga till den! Tack! :D Marcus.linneberg (diskussion) 10 november 2022 kl. 23.44 (CET)
- Okej. Jag tog bort 3 "extra" sidor i början och slutet (40 sidor kvar) och "färgen" (sepia) (svart-vitt nu; => mindre fil). Skapade också en början till en Index-sida här. --Bio2935c (diskussion) 11 november 2022 kl. 21.47 (CET)
- Ja om den inte finns så får du gärna lägga till den! Tack! :D Marcus.linneberg (diskussion) 10 november 2022 kl. 23.44 (CET)
- Tack så mycket! Har skrivit rent den nu. Siffernoterna skulle behövas göra iordning. Hur gör jag det :) Marcus.linneberg (diskussion) 12 november 2022 kl. 10.00 (CET)
Importera mallen en:Template:Page break[redigera]
Hej. Jag undrar om någon skulle ha något emot om jag importerade mallen för sidbrytningar från engelska Wikisource. Mallen är tänkt att användas i huvudnamnrymden för att förhindra att t.ex. titelsida och kollofon flyter ihop när man exporterar boken till en e-läsare vilket kag ser att de gör i t.ex. Lefnadsteckning öfver Catherine Booth (Jjr. med en:Star Lore Of All Ages där mallen används för att skilja var sådan del.) / Lokal_Profil 3 januari 2023 kl. 20.29 (CET)
- Frågan handlar väl egentligen mest om vad andra anser om att använda denna mall i huvudnamnrymden. / Lokal_Profil 6 januari 2023 kl. 17.25 (CET)
- Den kan väl ha sina användningsområden men jag tycker inte att den är nödvändig att ha. Ingen kommer dock att hindra dig från att importera den, tror jag. Thurs (diskussion) 7 januari 2023 kl. 08.11 (CET)
Problem med bindestreck, och ...[redigera]
alltså bindestreck som sista tecknet på en sida.
• Det skulle ju gå an att skriva tecknet (-) på en sida och när sidorna sammanfogas så blir ordet helt igen. Det ser ut som om det fungerar ibland, men inte alltid. T.ex. "förhör" på Sida:Stockholm, Del 1 (Elers 1800).pdf/335 går bra (Stockholm,_Del_1_(Elers_1800)/Kap_201), men inte "bekante" på Sida:Stockholm, Del 1 (Elers 1800).pdf/307 (Stockholm,_Del_1_(Elers_1800)/Kap_110). Jag kan inte se någon skillnad på dessa två exempel. Men kanske har jag missat något??
• Ett annat problem med nästan samma sak: Ibland blir sista ordet på sidan brutet vid ett bindestreck som borde stå kvar. T.ex "Slotts-rätten" på Sida:Stockholm, Del 1 (Elers 1800).pdf/368. (Okej, kanske inte det bästa exempel, eftersom det står "Slottsrätten" ett par rader högre upp, men samma ord på den följande sidan står med bindestreck flera gånger.) Jag tänkte att mallen {{-}}
borde användas här, men ... när de två sidorna slås ihop, så blir det också ett extra mellanslag efter bindestrecket (Stockholm,_Del_1_(Elers_1800)/Kap_201). På en annan sida, Sida:Stockholm, Del 1 (Elers 1800).pdf/334 skrev jag istället två bindestreck och det ser ju "okej" ut på Stockholm,_Del_1_(Elers_1800)/Kap_201 men inte lika lyckat på originalsidan.
Nu tänker jag att allt det här kan undvikas genom att helt enkelt flytta hela ordet till den nästföljande sidan, precis som vi brukade göra, men ... finns det någon "teknisk" lösning som man borde använda istället?
• och ... en 3:e grej: sidan Sida:Stockholm, Del 1 (Elers 1800).pdf/383 har ett (kort) poem med en fotnot. Fotnoten är inte så kort (den upptar ett par rader, men kunde förstås ha varit mycket längre). Om jag bevarar de två raderna som två rader i redigeringsrutan, då blir de också två rader i (t.ex.) förhandsgranskningen. Det händer ju inte med fotnoter som inte ligger inom <poem>-taggar. Alltså får man ange fotnottexten som en enda lång rad istället. Jag anser det som ett fel, men antagligen ett fel som inte många känner till. Bio2935c (diskussion) 22 januari 2023 kl. 00.40 (CET)
- Ser OK ut för mig.
{{-}}
ska inte användas här den är till för att mellanslaget ska bevaras. Det finns ett hack,Slotts<includeonly>–</includeonly>-
- Lägg nottexten efter poemtaggen med hjälp av
<ref name=""/> <ref follow=""></ref>
- --Thurs (diskussion) 22 januari 2023 kl. 10.21 (CET)
- Inte för mig. Nja, det ser OK ut med Firefox, men inte med Chrome eller Edge. Samma källkod (ser det ut som) men olika presentation.
- Okej, det fungerar, men troligen inte något som jag kommer ihåg. :-( Tycker att en bättre (något som fler folk förstår) lösning är att flytta alltihopa till nästa sidan.
- Aha, "precis" som när en fotnot fortsätter på nästa sida. Det kan jag möjligen komma ihåg!
- --Bio2935c (diskussion) 23 januari 2023 kl. 01.16 (CET)
- OK, problemet uppkommer tydligen när ordet ligger vid en radbrytning. Även om det ser ut som ordet är ihopskrivet består det egentligen av två "ord" utan något mellanslag emellan. Om det andra ordet ligger tillräckligt nära radbrytningen förs det över till nästa rad (i alla fall i Chrome-läsarna). Det är förmodligen ovanligt men det minskar onekligen funktionens användbarhet en del.
- Du frågade, om det är bättre att flytta över hela ordet så gör det. Det har aldrig varit tvunget att använda det här sättet för avstavningar över en sidbrytning.
- --Thurs (diskussion) 23 januari 2023 kl. 13.44 (CET)
- Du skrev »
{{-}}
ska inte användas här den är till för att mellanslaget ska bevaras.» - Är det möjligt att istället göra en ny mall som faktiskt bevarar bindestrecket men inte mellanslaget?? Bio2935c (diskussion) 8 februari 2023 kl. 07.49 (CET)
- Jo, det går naturligtvis, men det blir förmodligen inte mer enkelt att komma ihåg än ovanstående hack.--Thurs (diskussion) 11 februari 2023 kl. 13.22 (CET)
- Skillnaden är ju att en mall är mer eller mindre "officiell" och möjlig att hitta i listan med alla mallar, t.ex. En hack ...?
- Jag kan se att mallen
{{-}}
består av "- " (ett bindestreck och ett mellanslag). Skulle det ens fungera om man gjorde en mall som består av bara ett bindestreck?? Eller skulle kanske mallen bestå av"<includeonly>-</includeonly>-"
?? Och om den fungerar, vad kunde den heta?{{streck}}
?{{behåll}}
?{{nåt annat?}}
Bio2935c (diskussion) 11 februari 2023 kl. 23.50 (CET)- OK, nu finns mallen Mall:Bindestreck utan blanksteg, du får gärna döpa om den eller skapa en kortare genväg till den. Thurs (diskussion) 13 februari 2023 kl. 00.23 (CET)
- Nu har jag (äntligen) haft tid att kolla det, och den fungerar perfekt. Stort Tack! Och det är väl ingen anledning att döpa om den; namnet beskriver den bra. Bio2935c (diskussion) 17 februari 2023 kl. 07.57 (CET)
- OK, nu finns mallen Mall:Bindestreck utan blanksteg, du får gärna döpa om den eller skapa en kortare genväg till den. Thurs (diskussion) 13 februari 2023 kl. 00.23 (CET)
- Jo, det går naturligtvis, men det blir förmodligen inte mer enkelt att komma ihåg än ovanstående hack.--Thurs (diskussion) 11 februari 2023 kl. 13.22 (CET)
- Du skrev »
Global ban for PlanespotterA320/RespectCE[redigera]
Per the Global bans policy, I'm informing the project of this request for comment: m:Requests for comment/Global ban for PlanespotterA320 (2) about banning a member from your community. Thank you.--Lemonaka (talk) 21:40, 6 February 2023 (UTC)
Inkludera handskriven receptsamling?[redigera]
Fick nys på Twitter om en receptsamling som var del av handlingar kopplade till Sveriges ambassad i London under sent 1600-tal. Den är handskriven av (hittills) okänd författare och finns skannad på Riksarkivet, sebild 287-293.
Om receptsidorna konverteras till lämpligt format, kan vi inkludera en transkription här på svenska Wikisoruce? Peter Isotalo 3 april 2023 kl. 11.28 (CEST)
- Varför inte? Vi har handskrifter från riksarkivet sedan tidigare. Det kan ju inte vara några problem med upphovsrätt och en receptsamling från 1600-talet måste väl sägas ha ett allmänintresse./ Thurs (diskussion) 3 april 2023 kl. 16.10 (CEST)
- Ladda ner sidorna i jpg (full upplösning), dela upp så det blir en sida per bild och lägg dem sedan i en djvu- eller pdf-fil. Det enklaste är väl Kokbok (från Leijonberghs arkiv) som det står på omslaget eller något liknande.--Thurs (diskussion) 4 april 2023 kl. 19.00 (CEST)
Automatskapa författarsidor[redigera]
Ett litet verktyg, som automatiskt skapar en författarsida utifrån en länk till Wikipedia, och därvid hämtar nödvändig information ur Wikidata, skulle underlätta arbetet med Wikisource. Har vi någon här som kan göra ett sådant verktyg? Eller finns det redan? Kanske finns ett sådant verktyg på något annat språk av Wikisource, som kunde anpassas till svenska Wikisource? -- LA2 (diskussion) 24 maj 2023 kl. 10.19 (CEST)
- På engelska Wikisource finns en:Help:Author pages och en:Template:Author, men deras författarsidor ser litet annorlunda ut. På frågan om någon här kan göra ett sådant verktyg är svaret förmodligen nej.--Thurs (diskussion) 24 maj 2023 kl. 10.48 (CEST)
Inledande citattecknen?[redigera]
På Wikisource:Redigering står det "Äldre typografi kan återge längre citat genom att upprepa det inledande citattecknet i början av varje stycke, ibland i början av varje rad. Sådana upprepningar tas bort i wiki-texten, så att varje citat bara har ett inledande och ett avslutande citattecken."
Och visst har jag sett det med längre prosa-citat. Men skall vi också ta bort de extra citattecknen när det är en vers, såsom här t.ex? Bio2935c (diskussion) 2 juni 2023 kl. 00.27 (CEST)