Wikisource:Huvudsida

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Välkommen till Wikisource,
det fria biblioteket som alla kan redigera och korrekturläsa.
Lästips

Ladda ned som epub Ladda ned som pdf Ladda ned som rtf Ladda ned

Illustration av David Ljungdahl

Den siste mohikanen av James Fenimore är en äventyrsroman som utspelas i den brittiska kolonin New York på 1750-talet när brittiska och franska styrkor krigar om kolonin. Den brittiske officeren Heyward ska eskortera två systrar till deras far överste Munro, kommendant på Fort Henry. Med sig på resan har de två indianer från mohikanerna. Även de franska styrkorna har tagit hjälp av indianerna, däribland den hatiske Magua, som har lovat att på något sätt ta hämnd på översten för en gammal oförrätt.

»Om min far har begått en orättvisa mot er, så visa honom, hur en indian kan förlåta en oförrätt, och för hans döttrar tillbaka till honom. Ni har hört av major Heyward…»

Magua skakade på huvudet för att avvisa ett upprepande av anbud, som han så djupt föraktade.

»Vad önskar ni då?» fortfor Cora efter en högst pinsam tystnad, varunder den övertygelsen trängde sig på henne, att den allt för hoppfulla och högsinnade Heyward hade blivit grymt bedragen av vildens list.

»Vad en huron älskar: gott för gott, ont för ont.»

»Ni vill då hämnas den oförrätt, Munro tillfogat er, på hans hjälplösa döttrar? Vore det inte manligare handlat att öppet gå emot honom och utkräva en krigares vedergällning?»

»Blekansiktenas armar äro långa och deras knivar skarpa», genmälde vilden med ett ondskefullt skratt. »Varför skulle Le Renard bege sig in bland gråhuvudets bössbeväpnade krigare, när han har hans ande i sin hand?»

»Säg vad ni tänker göra, Magua», sade Cora, som måste lägga band på sig för att kunna tala med lugn. »Tänker ni föra oss som fångar till skogarna, eller har ni någonting ännu värre i sinnet? Finns ingen belöning, intet medel att gottgöra oförrätten och beveka ert hjärta? Släpp åtminstone min kära syster och utgjut all er ondska på mig. Köp rikedom genom hennes frigivande och tillfredsställ er hämnd med ett enda offer. Förlusten av båda hans döttrar skulle kanske lägga den gamla mannen i graven, och var vore då Le Renards tillfredsställelse?»


Utvald illustration
Egyptiskt skepp från 5:te dynastiens tid (omkr. år 2,700 f. Kr.)
Egyptiskt skepp från 5:te dynastiens tid (omkr. år 2,700 f. Kr.)

8. Egyptiskt skepp. Från 5:te dynastiens tid (omkr. år 2,700 f. Kr.).
Illustration ur kapitlet Egypten, Författning, seder och samhällsinrättningar i Illustrerad Verldshistoria av Jens Lieblein.

Deltagande
Fakta och referensmaterial
Facklitteratur  Historiska dokument  Kokböcker  Lagar och författningar
Wikisources systerprojekt

Meta-Wiki, om wikiprojekten

Commons, bilder och media

Wikispecies, artförteckning

Wikipedia, uppslagsverk

Wikibooks, läroböcker och manualer

Wikiquote, citatsamling

Wiktionary, ordbok

Wikivoyage, reseguide