Diskussion:Medborgarsång

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
PD-icon.svg Då författaren avled 1940 och verket publicerades första gången före 1 januari 1924 är verket fritt enligt svensk och amerikansk upphovsrätt.

Diskussion[redigera]

I Sverige finns citaträtten inskriven i lagen. En tolkning är att en strof är god sed (Evert Taubes hemsida) Det är synd att vi inte har Fair Use i vår lagstiftning, en utökad citaträtt. Hänvisning - USA:s upphovsrättslag.

Medborgarsång är ett måste för varje svensk att känna till. Den blev känd under vår första politiska arbetsnedläggelse 1902. Hjalmar Branting hade med dikten i riksdagsdebatten.

Det är också bra att Verner von Heidenstam alltid ska hyllas för dessa rader. Inte minst som Verner von Heidenstam har svartmålats av vänner till August Strindberg och den felaktiga bilden av Verner von Heidenstams roll i åtalstriden En Morgondröm (Gustaf Fröding).

En personlig reflektion - men lag är lag.

Ja, det är väl så - jag kollade inte copyrighten innan jag la in författare och kompositör. Jag har aldrig hört texten eller musiken. Men borde ha reagerat på VvH förståss. Men jag vill inte stå för raderandet. Såg att det är ett IP-nummer som gjort sig besväret att lägga in texten. Den har ju inte legat där så länge. Men 4 år till utan texten får vi väl stå ut. Har vi klarat oss i 66 år så får vi stå ut 4 (3.5) år till.Agneta 26 juli 2006 kl.23.37 (UTC)