Författardiskussion:Laurentius Jonae Gestritius

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Standardsortering[redigera]

Följer vi samma regler för standardsortering som Wikipedia?

Efter en diskussion jag hade häromdan på Användardiskussion:Apollonios Molon (AM [fd Obelix] brukar ofta syssla med denna typ av ärenden varför jag tog upp det på hans disk.) så bör enligt wikipedias regler standardsortering göras på "Laurentius" och inte "Gestritius" som sannolikt bara är ett tillnamn. Jonae är ett patronym och ska heller inte sorteras på.

Jämför med isländska namn som nästan alltid sorteras på förnamn. -- Lavallen 18 september 2009 kl. 14.21 (CEST)

Problemet är väl att det många fall är svårt att avgöra vad som är släktnamn och vad som är tillnamn. Frågan är om man inte kan förenkla regeln något i alla fall för svenska författare så att författare före 1600 generellt sett sorteras på förnamnet och författare efter 1600 i första hand på "efternamn" naturligtvis med möjlighet för undantag om det klart framgår att det istället är fråga om ett tillnamn eller patronymikon --Thurs 19 september 2009 kl. 13.44 (CEST)
Låter som ett hyfsat resonemang! Patronymikon har ju gradvis kommit att bli släktnamn här i Sverige. Och exakt hur långt tillbaka vi kan räkna beror nog i vilken del av stånds-hierarkin vi befinner oss.
Jag har svensk släkt som fortfarande använder patronymikon, men det är nog mest föräldrarnas sinne för humor som gett sig till känna.
I fallet med Laurentius Petri ditt och datt, så är det tredje namnet ganska uppenbart ett tillnamn. -- Lavallen 19 september 2009 kl. 14.23 (CEST)
Som tillägg, kungligheter (typ Karl XV, Gustav III) ska alltid sorteras på förnamn om det inte finns något mer uppenbart alternativ. -- Lavallen 19 september 2009 kl. 14.27 (CEST)
Kungligheter sorteras naturligtvis som brukligt, det finns naturligtvis andra undantag men jag tror inte att det kommer att utgöra några problem,--Thurs 22 september 2009 kl. 23.33 (CEST)