Kategoridiskussion:Lagar och författningar

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till: navigering, sök

Radera samtliga författningstexter som finns i Svensk Författningssamling[redigera]

Jag tycker att samtliga författningstexter som finns publicerade i Svensk Författningsssamling bör raderas från Wikisource. Texterna riskerar att bli inaktuella och ge felaktig information inom några år, lagtext uppdateras kontinuerligt, men knappast på Wikisource. Samtliga texter är alltid lätt tillgängliga, och mer avancerat sökbara, i offentliga databaser. Att ha dem på Wikisource är bara onödigt dubbellagrande och kan riskera att ge felaktig information.--213.114.210.23 13 januari 2008 kl. 11.33 (CET)

Wikimedias och Wikipedias fälla nr 1[redigera]

Ingen tycks ha tagit tidigare inlägg på allvar. Det är oerhört illa genomtänkt att lägga in texter till gällande författningar på Wikisource främst därför att ingen sedan bevakar dem och ändrar dem i takt med att författningarna ändras. Det finns dessutom utmärkta käller för lagtext som https://lagen.nu, som dessutom tillhandhåller aktuella rättsfall där sådana finns.

Jag ska bara ta ett exempel. Om Personuppgiftslag Utfärdad: 1998-04-29 Ändring införd: t.o.m. SFS 2003:466

Detta betyder att Wikisouce missat vad som hänt därefter till exempel att 5a § , 7 §, 8a § ändrats. Kolla på https://lagen.nu/1998:204#P5a

Jag hoppas nu att någon tar bort alla dessa fällor och att ingen får för sig att lägga till ny text. Däremot kan Wikisource vara utmärkt för lagar som upphört att gälla för de har ett stort rättshistoriskt intresse. ////--Quadrigarius 7 april 2009 kl. 10.01 (CEST)

Håller helt med! Det är/har varit en diskussion någon annanstans här om det detta. Jag tog upp Abortlagen som exempel där. 'Fälla' är ju ett understatment i sammanhanget och störst är risken för lågutbildade, unga och invandrare med svenska under utveckling. Föråldrade, upphävda lagar kan vara av intresse. T.ex. det s.k. Barnmordsbrevet tycker jag skulle vara mycket intressant att få tillgång till. Lagtexter som lett till "uppseendeväckande" domar (dödsstraff m.m.) genom tiderna. Det blir ohemult därtill om src till alla lagar ska foga detaljbestämmelser från myndigheter och statliga verk (skatteregler, byggregler, miljöbestämmelser, läkemedelsförfattaningar .....". IP7869 7 april 2009 kl. 11.46 (CEST)