Sida:Anne på Grönkulla 1909.djvu/313

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

Välbeställd seminarist.

— Den frågan är alldeles för tidigt väckt, sade Anne och rodnade.

— Kan ni tänka er, inföll Josie med munnen full, seminariet får i alla fall ett av Averystipendierna. Det har kommit besked om det i dag. Frank Stockley talte om’et för mig — hans morbror sitter i skolrådet. I morgon kommer det att ges tillkänna på seminariet.

Ett stipendium! Anne hörde sitt hjärta slå snabbare, och hennes ärelystnads horisont vidgades i en hast och antog andra konturer. Innan Josie förkunnade sin märkliga nyhet, hade målet för Annes djärvaste förhoppingar varit lärarinneexamen vid läsårets slut, med vackra betyg — kanske medaljen! … Men i detta nu såg sig Anne i besittning av det Averyska stipendiet, vilket berättigade henne till en fyra års fortsättningskurs vid Redmond College,[1] med moderna språk och konsthistoria som huvudämnen — och detta redan innan ljudet av Josies ord dött bort. Ty stipendiet utdelades för den bästa uppsats på modersmålet, och här kände Anne, att hon hade fast mark under fötterna.

En rik affärsman, i New Brunswick hade dött och i sitt testamente förordnat, att en god del av hans förmögenhet skulle användas till bildandet av stipendier, avsedda att tillfalla en del högskolor och universitetet i dessa trakter. Man hade mycket undrat, huruvida något stipendium skulle tilldelas Avonleas seminarium, men nu var saken äntligen avgjord. Vid läsårets slut skulle den elev, som gjort de största framstegen i engelska språket och litteraturen, vinna stipendiet — tvåhundrafemtio dollars om året under fyra år vid Redmonds högskola.

Intet under, att Anne den kvällen gick och lade sig med bultande tinningar och blossande kinder!

— Om arbete förmår uträtta någonting, så ska jag vinna

  1. Ett amerikanskt college är ett mellanting av gymnasium och universitet.

— 303 —