Sida:Anwisning till Tarfwelig Matredning-1818.djvu/103

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
97

Äggrätter, Kremer och Fruktmos.

Dessa rätter utgöra wäl ett slags öfwerflöd; men på landet, där ägg, mjölk, grädda, fruk­ter och bär icke alltid kunna föryttras, och således ej äro dyra, kan dessa små förändringar i matredningen icke få namn af slöseri.

Ägg-mos.

Ett tjog ägg med gula och hwita wispas ganska wäl, och deruti slås sedan, under jämn wispning, en kanna söt oskummad mjölk, hwilken sättes på elden, och då den börjar löppna, röres sakta deruti med en wisp, att osten icke får groft klimpa sig. Då den är tämmeligen skilld ifrån wasslan, lyftes kärlet af elden, och står litet för att låta osten sjunka; sedan slås den på ett widt durkslag, att wasslan wäl må afrinna. När det skett, lägges osten i ett djupt fat, och sönderröres wäl med en wisp, att massan blifwer fin, ju grynigare ju bättre. Den­na ost beströs sedan med socker, färska rifna gu­la citronskal, och litet stött kanel; hwarefter den an­rättas med hårdt snömos och ätes med söt grädda.

Ägg-krem.

Tre qwarter söt oskummad mjölk, eller hälf­ten mjölk och hälften grädda, sättes på elden med socker, kanel och gult citronskal. När mjöl­ken sjuder, iwispas så mycket godt potatosmjöl, upprördt med litet kall mjölk, att då den hälles till den sjudande, den blifwer som en tunn

wälling. När den är wäl kokad, lyftes den af

Anw. till Tarflig Matredn.el-
E