Sida:Anwisning till Tarfwelig Matredning-1818.djvu/99

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
93
Kakor och Pannkakor.

men icke bli genomkokta; lägg så ett litet skedblad smör häruti, och när det är smält, slås gröten upp. När den är swalnad, tages till en tjock pannkaka 2 à 3 ägg, som wispas med lika många skedblad grädda, eller söt mjölk, och slås till grynen, hwilka, om gröten skulle wara för hård, ännu mera uppspädes med mjölk, litet salt tillägges äfwen, och sedan slås gröten i en smord panna, och gräddas i ugn, eller med glöd öfwer och under. Af denna massa kan äfwen små munkar tillredas.

Då man har kokat hafregryns-gröt, och nå­got blifwit öfrigt, kan den med tillhjelp af några ägg, söt grädda, mjölk, litet rifwet bröd, eller hwetmjöl, blifwa en rätt smaklig kaka.

Dricks-pannkakor.

Ett qwarter söt oskummad mjölk kokas upp, hwaruti, sedan den blifwit swalnad, så myc­ket godt hwetmjöl wispas, att det blifwer som en gröt. Derefter uppspädes det med ett halft qwarter godt sött dricka: (surt är alldeles otjenligt). Härutaf bakas sedan med tilläggning af litet salt, tunna pannkakor, som ut­an ägg ändå blifwa matnyttiga; men har man råd att med ägg, litet smält smör, kanel och socker, förbättra dem, så blifwa de rätt goda.

Blod-pannkaka.

Blod utaf kalf, silas ganska wäl och uppblandas med hälften eller en tredjedel söt mjölk. Då tages till ett halfstop blod och ett godt

qwar­ter mjölk, 3 à 4 ägg, hwaruti sedan wispas