Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/418

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

64

på de sednare rätvinkliga spetsbågar. En motsvarande ingång finnes i midten af vestra hvalfafdelningen å norra sidomuren. Yttre omfattningen framter å hvarje sida två murhörn, som uppstå från socklarna och ha små hålkälade kransar. Derinnanför stå tunna poster på hög tröskel. Murhörnen uppbära skarpkantiga rundbågar och posterne ett tvåbladigt dörrfält. Begge ingångarnas inre omfattningar äro snedsmygiga och lågrakspetsiga.

I mellersta hvalfafdelningen åt söder liksom åt norr finnes ett enkelt lågspetsigt fönster, af hvilka det södra intager midten, det norra har någon dragning åt öster. I östra hvalfafdelningen åt söder ses i midten ett likadant fönster. Alla dessa fönster äro ut- och invändigt snedsmygiga och ha smala rätvinkliga och föga framstående karmar samt höga bröstningar.

I östra hvalfafdelningen åt norr finnes ett rakspetsigt väggskåp. Triumfbågen är lika bred som koret och har hålkälade dynstenar samt spetsig betäckning.

Koret, som invändigt håller i söder och norr 20.1 samt i vester och öster 24.5, betäckes med ett korshvalf, hvars kappor äro rundbågiga raka och något uppåtgående. På södra sidomuren nära vestra ändan finnes en ingång, hvilken utvändigt har å hvarje sida ett mindre och ett större murhörn, som uppgå från socklarna. De inre murhörnen ha hålkälade kransar, men de yttre inga, och de förra liksom de sednare uppbära en rätvinklig rundbåge. På poster, hvilka derinnanför stå på hög tröskel, hvilar ett tvåbladigt dörrfält. Inre omfattningen är snedsmygig och lågrakspetsig. Ett litet rundbågigt fönster öster om ingången och ett något större på midten af altarväggen ha ut- och invändigt