Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/494

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

140

skålformig uttömningssten och midt deremot i norra ett rakspetsigt väggskåp.

Altarbordet är muradt och har en mycket stor skifva, som är hålkälad och består af slipad kalksten. På midten af framsidan märkes ett vanligt hål. Altartaflan, hvilken tillkommit i sednare tid, förtjenar ingen beskrifning.

Å norra sidomuren något åt vestra ändan inför en rätvinklig och rakspetsig ingång till sakristian, som invändigt sträcker sig i söder och norr 9.7 samt i vester och öster 13.2 och betäckes med ett tunnhvalf på vederlag i förstnämnda riktning. Skråkantiga socklar finnas åt vester, men inga åt norr och öster. På midten af östra sidomuren ses ett ganska litet fönster, hvilket till det yttre är snedsmygigt och rundbågigt, men till det inre har stora smygar med rak betäckning. Åt norr finnes ett fyrkantigt väggskåp.

Tornet, som innehåller tre afdelningar öfver hvarandra, har lika socklar med men nära 1.0 lägre än skeppet. Första afdelningen, hvars inre sträckning i söder och norr utgör 12.6 samt i motsatt riktning 11.7 och murtjocklek 5.2, betäckes med ett tunnhvalf på vederlag i söder och norr. På midten af vestra sidomuren finnes en ingång, som utvändigt har å hvarje sida två murhörn, af hvilka det yttre uppgår från tornets socklar, men det inre saknar sådana. Derinnanför stå smala poster på låg tröskel. Alla murhörnen och posterne ha tunna rätvinkliga kransar och de uppbära skarpkantiga rundbågar. Inre omfattningen är snedsmygig och rundbågig. Tornbågen, som är lågspetsig och lika bred med första afdelningen, saknar dynstenar.