Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/561

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

207

har i vestra gafvelmuren en mycket stor spetsbågig öppning med hålkälade dynstenar. Å skeppets östra gafvelröste märkes en liten rundbågig ljusöppning. Koret, som invändigt sträcker sig i söder och norr 20.2 samt i vester och öster 25.4 och håller i murtjocklek 5.0, betäckes med ett spetsigt korshvalf, hvilket har raka uppåtgående kappor. Socklarne äro till form och höjd lika med skeppets.

Å södra sidomuren nära vestra ändan finnes en ingång. Portalen har å hvarje sida tvenne kolonner mellan murhörn och en framspringande pilaster. Inmerst stå poster på hög tröskel. Grundstenarne äro skråkantiga, baserne attiska med afrundade plinter, kapitälerne höga med yfviga löfverk och två fiskar å vestra pilastern. På posterna, som utgöras af hela block, hvilar en spetsbåge, hvilken i midten har en fyrflikig och vid den ena sidan en rullik och löfprydd knopp samt vid den andra spår efter en likadan. Från de innersta murhörnen uppgår en spetsbåge, som å hvarje sida prydes med en liten femflikig knopp och i midten med en stor sådan. Kolonnerne uppbära rundstafviga och de öfriga murhörnen och pilastrarne skarpkantiga spetsbågar. Öfver pilastrarna höjer sig ett spetsigt röste, hvilket har hålkälade vattenlister. Portalen är slipad. Inre omfattningen är snedsmygig och lågrakspetsig.

Öster om ingången finnes ett ganska smalt och högt fönster, som är spetsbågigt samt till det yttre och inre snedsmygigt. Altarväggen har ett stort spetsbågigt fönster, hvari tre poster uppbära fyra trebladiga spetsbågar derpå två fyrbladiga rosor under två spetsbågar och öfverst en fyrbladig ros med trebla-