Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/594

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

240

och i vester och öster 19.6 samt i murtjocklek 5.1, betäckes med ett spetsigt korshvalf, hvars kappor äro raka och föga uppåtgående. En ingång inleder å södra sidomuren. Portalen har en kolonn å hvarje sida emellan yttre murhörn och inre poster. Murhörnen äro mycket stora och uppgå från socklarna. Posterne stå på hög tröskel. Kolonnernas grundstenar äro skråkantiga och lika höga som korets, baserne attiska med skyddsblad, kapitälerne veckprydda. Murhörnen och kolonnerne, som sakna kransar, uppbära skarpkantiga rundbågar. På posterna, hvilka äro breda, hvilar ett trebladigt dörrfält. Blott skaften äro slipade. Inre omfattningen är snedsmygig och lågrakspetsig. Öfver ingången finnes ett smalt fönster, som är rundbågigt samt till det yttre och inre snedsmygigt. Yttre betäckningen består af ett enda block.

En rätvinklig och raksluten ingång å norra sidomuren inför till sakristian, hvilken, invändigt sträckande sig i söder och norr 7.1 samt i vester och öster 18.1, betäckes med ett spetsigt tunnhvalf på vederlag i förstnämnda riktning. På midten af östra sidan finnes ett litet fönster, som till det yttre är rundbågigt med små men till det inre rakslutet med stora sneda smygar. Nära vestra ändan af södra sidan märkes ett fyrkantigt väggskåp.

Korets murtjocklek uti ingången till sakristian utgör 6.9. I midten af omfattningens östra sida är ett fyrkantigt väggskåp och gent deremot i dess vestra uppgår en trappa från öster till vester på sakristians tunnhvalf och derifrån i motsatt riktning på korets korshvalf. Denna korets murtjocklek är större än dess södra för inrymmande af berörda trappa.