Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/613

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

259

svansarna sammansnodda och ha hväsande hufvuden. Den fordna skålen har förmodligen blifvit förstörd.

Å skeppets norra sidomur ses målningar, hvilka skildra Christi lefnads- och pinohistoria. Å södra sidomuren mellan ingången och fönstret finnes en målning som föreställer i nära naturlig storlek S. Görans strid med draken. Prinsessan ses å en klippa deröfver. En man, hvilken å andra sidan ditrider med draget svärd, tillbakahålles i manteln af en bakomstående. På korets norra sidomur finnas likadana målningar som å skeppets norra.

Vid korets norra sidomur stå två och en half korstolar, som för några år sedan blifvit på ett vandaliskt sätt afstympade. Å södra gafvelstycket, hvaraf blott nedra delen är öfrig, föreställes i halfupphöjdt snidverk under en trebladig båge S. Christofer, som, prydd med rundgloria, bär Christus öfver en flod. Christus har korsgloria och håller ett äple i den högra och lägger den venstra handen på jättens hufvud. Stolarne äro prydda med rosor och väl skurna af ekträ.

En ansenlig port i kyrkogårdens norra sidomur har till det yttre och inre rätvinkliga och spetsbågiga omfattningar. Betäckningen består af ett spetsigt tunnhvalf. I midten af porten finnes en stor och derjemte åt öster en liten genomgång. Såväl ut som inom genomgångarna, hvilka äfven äro spetsbågiga, märkes i portens hvarje insida en rakspetsig sittnich. Portens bredd utgör 12.7 och dess sträckning tvärsigenom jemväl 12.7. Mellanposterne äro 1.0 tjocka. Till ett röste i vester och öster sluter sig ett kroppåstak med vattenfall åt söder och norr. Porten består till den