Hoppa till innehållet

Sida:Carl Georg Brunius, Gotlands konsthistoria (1864-1866).djvu/632

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

278

täckning. Å södra sidomuren nära vestra ändan finnes en ingång. Yttre omfattningen har två murhörn å hvarje sida och derinnanför poster på hög tröskel. Grundstenarne bildas af socklarna. En kolonnlik hörnstaf pryder hvardera af de inre murhörnen. Vestra hörnstafven har en flikig bas, hvilken liknar ett uppnedvändt kapital, och dithörande kapitäl framter en bröstbild af en engel med utslagna vingar. Östra hörnstafvens bas liknar ett uppnedvändt bägarformigt kapitäl och dess kapitäl en uppnedvänd attisk bas. Posterne uppbära en trebladig och murhörnen två skarpkantiga spetsbågar. Inre omfattningen är snedsmygig och lågrakspetsig.

Å östra sidan om ingången ses ett temligen lågt och spetsbågigt fönster med hög bröstning. En midtpost med motsvarande karm har deri uppburit två spetsbågar och derpå en ring. Midtposten är förstörd, men karmen bågarne och ringen äro i behåll. Å altarväggen finnes ett spetsbågigt fönster med lägre bröstning. Två poster med motsvarande karm uppbära deri tre spetsbågar, af hvilka den mellerste är vida högre än de omgifvande. Begge fönstrens omfattningar poster karmar och bågar ha ut- och invändigt sneda smygar. I södra sidomuren under fönstret finnes ett stort och i altarväggens södra ända ett litet väggskåp med rakspetsig betäckning.

Nära midten af norra sidomuren är en ingång till sakristian. Den yttre omfattningen har hög tröskel och är rätvinklig och rundbågig, men den inre snedsmygig och lågrakspetsig. Sakristian, som saknar socklar, uppbär ett korshvalf med rundbågiga och uppåtgående kappor. Åt öster märkes ett litet fönster, hvilket