Hoppa till innehållet

Sida:Carl Linnæi Skånska resa 1959.djvu/238

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs


Junius 16

Kål bevaras över vintren bäst på det sättet, att en grav av 4 eller 5 alnars djup gräves på ett torrt ställe. Häruti nedläggas kålhuvuden upp och ner vände, en tvärhand ifrån varandra, sedan de gamla blader och stjälkar blivit noga avskurne, varemellan sedermera fylles med sand. När gropen således blivit fylld med kålhuvud och sand, till dess allenast en famn återstår, kastas hon tillsamma med jord, att hon bliver kullrig som en annor grav. När vintren kommer, kastas häröver någon halm eller bräder, att vattnet må avrinna. Således kan man om våren hava frisk kål till kok eller sallat och till frö, ett sätt som är på andra ställen mera allmänt bekant.

Geranium columbinum Fl. 575 bruktes här rätt mycket av folket att bota frossan med. Gröna örten sönderskars, bands i en linneklut och hängdes vid maggropen. Åtskilliga berättade sig härigenom blivit hulpne, det jag lämnar i deras tro.

Sylta, som tages av räntan, tvättas av dem som äta sådan mat ej utan stort besvär; men här have de påfunnit ett sätt att hastigt få den helt ren. De togo vatten uti ett käril, slogo däruti en näve, osläckt kalk och rörde omkring, medan de sköljde tarmarne, varigenom de fingo dem hastigt renade.

Klippingsskinn, mest till handskar, förfärdigades de aldra bästa i Malmö ibland alla orter i Sverige, så att Malmö klippingshandskar äro begärliga över hela riket för deras mjukhet och egna lukt. Fårskinnen, som tagas härtill, fås i Skåne, Borneholm och Dannemark, varibland Borneholmsskinnen höllos för de bästa. Dock giva icke de fetaste fåren de bästa skinnen. Skinnen tillredas med sälgebark och ej med pilbark, vilken bark kokas med bärman eller jästen och rent vatten, till dess materien bliver väl kokt.

Plogar såges av en art, som hölls före vara bättrad, där konsten allenast bestod uti hjulen, dymedelst att det ena hjulet var några tvärfinger längre än det andra, att det högre hjulet går i djupare fåren och det lägre hjulet på den okörda åkern.


232