resan, och var byggd med grundmurat stenhus på tre sidor, vilket hade ett stort runt torn på sydöstra sidan. Denna gård var kringfluten av en liten sjö, försedd med bro och vindbrygga. Alla strander omkring sjön voro uppstigade och täckte med bokskog samt andra lövträn, att vikarne emellan stranderna och öarne med de trän, som växte därpå, gjorde en formerad utsikt, som de varit med konst klippte på sidorna. Åtta små, kullriga, men ovanpå flata öar lågo här omkring i sjön, ävenledes täckte med de skönaste lövträn, av vilka den närmaste ön var gjord till trädgård och omgiven på alla sidor med stora lövträn såsom en hög mur, vilka avhöllo vädret. Ibland dem växte vilda körsebär, och mycken Mercurialis fanns vid deras rötter. Sjön var rik på fisk, besynnerligen på stora rudor. Det renaste eko svarade ropen och valthornsklangen. Naturen hade vid denna gård så mycket själv uträttat, att konsten omöjeligen kunde något bättra däruti.
Aprikosträn, det största vi sett i Skåne, växte vid södra väggen av stenhuset.
Caprifolium Fl. 191 växte här vilt i myckenhet och stod nu i sin bästa blomma. Blomstren voro vita, men då de begynte vissna, blevo de blekgula. Denna busken var överallt planterad i skånska trädgårdarna och trotsade Caprifolium perfoliatum både till sin storlek och fägring.
Humle Fl. 818 hängde här vild över de mesta gärdesgårdar.
Nummularia Fl. 168, som brukas i apoteken, växte allmänt vid Häckeberga sjöstränder.
Pyrus sylvestris Fl. 401 växte här och där vilt i ängarna.
Alsine scanica Fl. 371, som endast växer under buskar, hade redan släppt sina frön, medan hon är en planta vernalis.
Asarum Fl. Sv. 392, en nödig ört för apoteken, har här varit funnen av herr professor Leche. Jag sökte länge efter henne och fant härav allenast ett enda stånd i södra vången under hasselbuskarna.
Hieracium Fl. 637 myophorum Fn. 950, sådan som Heucherus avritat uti sin Horto Wittenbergense, fanns här av mig andra gången i Sverige. Utav den andra axilla folii, där en gren
310