uteslutande ur städernas Råd; men då innehållet af detta bref ligger till grund för den ändring, som blifvit gjord i Stadslagen KgB. 2 och 3, och således för den väsendtliga olikhet som handskrifterna förete i dessa flockar, så har jag ansett detta bref böra här meddelas, likasom det blifvit uptaget bland tilläggen i Stadslagens äldsta edition; och det har då ej kunnat erhålla annan plats än den, som det här intager. Då jag här kunnat till grund för texten lägga sjelfva originalbrefvet, har det naturligtvis varit alldeles onödigt att upräkna de många i de mig bekanta afskrifterna förekommande fel; några afvikelser har jag dock funnit skäl att anmärka. I afseende på de öfriga, egentliga additamenterna må här blott anmärkas att de blifvit tryckta i ordning efter åldren af de äldsta handskrifter der de förekomma. — För öfrigt får jag åberopa hvad jag, i afseende på mitt sätt att gå till väga, anfört i företalet till MELL. sidd. LXXXVII–XC.
Beträffande Glossarium gäller äfven hvad i nyssnämnda företal sidd. XCII, XCIII blifvit anfördt; hvarvid endast är att tillägga att de ord, som förekomma på motsvarande ställen i Bjärköarätten eller MELL., i allmänhet icke behöft att här å nyo uptagas; samt att, då skilnaden emellan t och th (þ förekommer aldrig i cod. A. eller någon annan af de äldsta handskrifterna af Stadslagen) icke noggrannt iakttages i Stadslagens handskrifter, hvilket visar att äfven skilnaden i uttalet af t och det gamla þ i senare hälften af 14:de århundradet börjat att försvinna, så har jag nu icke heller kunnat annat än i Glossarium sammanföra de ord, som i handskrifterna vanligen skrifvas med t eller th, så att de ord, som hafva dessa begynnelsebokstäfver, om hvarandra uptagas under bokstafven T.
Bland Addenda et emendanda har jag måst intaga anmärkningar rörande några handskrifter (codd. 105-109.), som kommit mig till handa först sedan Stadslagens text eller en del deraf redan var tryckt[1].
Det återstår att här tillägga några uplysningar, hörande till de föregående
banden af detta verk.
Två blad af en för öfrigt numera förlorad pergamentshandskrift af Vestgötalagens äldre codex hafva af mig blifvit omnämnda i de vid Gotlandslagen bifogade Addenda et emendanda sid. 379. Dessa två blad hafva numera från Norska Riksarkifvet blifvit öfverlemnade till Kongl. Bibliotheket i Stockholm, der jag nu haft tillfälle att se äfven det blad, som jag förut endast kände genom Rydqvists beskrifning i Svenska språkets lagar, I. sid. XXIX. Detta blad börjar med orden vitu til þess, AB. 21: 2, och innehåller det följande, till och med orden adalcono barn. vider(gangit), fl. 23. De här
- ↑ Se sidd. LII–LIV ofvanför.