Sida:Den Swenske Kocken.djvu/14

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
6
Soppor.

hwarefter man låter den hastigt uppkoka, tillägger salt och peppar efter behag, samt gifwer den färg med några droppar soja af brynt socker. Sedan silas den flere gånger genom ylleduk, tills den blifwit klar, uppkokas och serveras i koppar.

5. Gul Buljon. Såsom N:o 1, blott med til­lägg af 3 à 4 äggulor, då salt och starkpeppar ilägges.

6. Brun Buljon. Uti en kastrull iläggas rotsaker, skurna i skifwor, jemte tiocka oxköttskifwor och ställas på sakta eld att långsamt fräsa. Då det är tillräckligt brunt, påfylles watten, kokas och silas såsom N:o 1.

7. Buljon på Höns. Man kokar en wäl ren­gjord höna, jemte 2 persilierötter, 1 purjolök, ett par morötter och selleri samt litet salt. Hönan upptages derefter, sönderhackas jemte 3 hårdkokta äggulor, och lägges åter i buljonen, som kokas, silas och tillredes på wanligt sätt. — Buljon kan ock kokas på höns, utan att de sönderhackas, och kunna de sedan skäras och läggas i anrättningsskålen.

8. Hönssoppa med Risgryn. En höna jemte ett stycke ox-, kalf- eller lammkött twättas mycket wäl och sättes på elden i kallt watten, Då det uppkokar, skum­mas det noggrannt, hwarefter litet lök, peppar och inge­fära ilägges, Då köttet blifwer nära fullkokt, upptages det och lägges i kallt watten, och soppan silas och slås tillbaka i grytan; då ilägges wäl twättade och rensade risgryn, dock ej så mycket att den blir tjock, och låt den koka lyckt med litet smör på sakta eld, tillika med köttet, som är skrädt och sönderskuret. En stund förrän grynen äro fullkokta ilägges russin och lemonskifwor; då den dermed kokat en stund, anrättas den med rifwet muskot öfwer.

9. Fårkött-Soppa. När soppan är uppkokad och skummad, lägges litet lök och en bit ingefära deri; när den dermed kokat något, silas den och afredes med litet smör och mjöl; några späda sönderskurna rofwor, samt några portlakeblad iläggas, hwarefter det serveras med muskott, rifwet i skålen. Den som så will kan äfwen