Hoppa till innehållet

Sida:Den Swenske Kocken.djvu/17

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

en trädslef genom en gles duk. Nu sammanfräses litet smör och mjölk i en kastrull, och pa spådes med god buljon; när detta wäl uppkokar ilägges den silade purén, tillika med nagra små fasoner af kalrötter, uttagna med rotjern; när desta äro mjuka saltas efter smak, och litet peppar eller ock socker och muskottblomnma ilägges. När soppan skall anrättas, wispas ett par äggulor, med 3 eller 4 skedblad grädda i skålen, innan soppan ditslås.

17. Potates-Purée med Buljon. Man sönderstöter förut kokt potates och kokar den med buljon tills den liknar en tunn gröt. Sedan silas den och tillredes, som den föregående, (N:o 16) men i stället för kålrosfasonerne tagas små råa, hela eller sönderskurna och skrapa­de potäter.

18. Purée af Ärter med Bttljon. Då ärter kokat i watten tills de äro wäl mosade, kramas de genom ett fint durkslag. Smör och mjölk fräses i en kastrull och påspädes med buljon, och purén tillika med litet salt och peppar ilägges; hwarefter det får koka en stund. Emedlertid har man skurit godt fläsk i små tärningar, dessa brynas i en stekpanna och upptagas; i flottet, som stadnat i pannan, brynes lika mycket hwetbrödstärningar; när soppan sedan stall anrättas lägges både fläsk och brödtärningarne i skålen.

19. Buljon med Hwitkål. Ett wäl skrädt hwitkålshufwud sönderskäres helt fint, och kokas med litet smör i watten. När kålen är fullkokt upphälles den på ett durkstag att afrinna; nu fräses litet smör och mjöl tillsam­mans i en kastrull, kålen ilägges att en stund få koka, under jemn omröring, att den ej må brännas. Sedan päspädes god buljon tills den blir lagom tjock, hwarefter liten salt och peppar pålägges efter smak. Då den skall anrättas, kan små köttfärsklimpar läggas i skålen.

20. Hwitkål på annat sätt. Ett stycke oxbringa sköljes mycket wäl och lägges i en kittel med litet salt, och så mycket watten påslås som till en wanlig köttsoppa. När det uppkokas skummas mycket wäl. När köttet är wäl halfkokt, skrädes ett hwitkålshufwud mycket wäl, skäres helt fint och lägges i kitteln att koka bland köttet.