Hoppa till innehållet

Sida:En gammal stockholmares minnen Del 1.djvu/260

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
252
BLAND KONSTNÄRER.


den förre e. o. hofrättsnotarie och den senare löjtnant vid lifbeväringen. Äfven för dem var konsten länge en binäring, och endast Fagerlin hade åtnjutit någon allvarligare undervisning, under det Bergh aldrig i Sverige haft annan handledning än den kortvariga vid akademien samt den ännu knapphändigare som han nästan aftvingade Way. Men Bergh hade redan vid ett par och tjugu års ålder gjort ett besök i Düsseldorf och sett sig om i Schweiz och norra Italien. När han kom tillbaka ansågs han redan som en märklig man, icke för hvad han målade — det kom först senare, men för att han besökt främmande land. De båda nämnda målarne idkade dock allt för allvarligt konst för att ej snart helt och hållet framträda som verkliga konstnärer och gifva all annan sysselsättning på båten.

Var konsten länge föga annat än dilettantism, så var allmänhetens uppfattning och bedömande lika dilettantmässig och under ömsesidigt inflytande blefvo konsten och konstkärleken ofta ej annat än lek. I allmänhet arbetades icke med sådant allvar och sådan ihärdighet som i våra dagar. Om man för femtio år sedan här icke fick se så många tokigheter och rent af vanvettiga framställningar som i vår tid skämma konststräfvandena, såg man däremot flera plattheter och intetsägande barnsligheter. Konstföreningens utställningar voro, bland annat, bevis därpå.

De utställningar som anordnades af målaren och litografen Wilhelm Wohlfart, i synnerhet till förmån för artisternas och litteratörernas pensionsförening samt i Bildningscirkeln, vittnade om samma förhållande, och Wilhelm Wohlfart själf var just en