Hoppa till innehållet

Sida:En gammal stockholmares minnen Del 1.djvu/50

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
42
UTOMHUS.


tiden bodde de anseddare köpmännen alltid i samma hus som de hade kontoren.

Grosshandlarne voro, som förut nämnts, stadens storborgare och ägde mycket anseende samt benämndes i dagligt tal »skeppsbroadel». Antalet af deras enskilda betjäning öfverträffade ej sällan deras kontorspersonals, och de förde i allmänhet stort hus. Så hade t. ex. C. F. Bohnstedt, som visserligen bodde i n:o 8 Slottsbacken, men räknades till de förnämsta bland »skeppsbroadeln», endast fyra kontorister, men två betjänter, en kusk, en husdräng och en arbetsdräng, tre pigor, en jungfru, en hushållerska och en guvernant.

Carl Arfwedson, (firma Tottie & Arfwedson) grosshandlaren och direktören, som afled först 1861 i en ålder af åttiosju år, rådde om en fjärdedel i Stora varfvet samt fem åttondelar i tobaksfabriken vid Brända tomten (kvarteret Cassiopea) och var son till gamle grosshandlaren och kommerserådet Carl Cristopher A., som afled vid 96 års ålder 1826. Han var far till Carl David A., amerikansk konsul, och hade fyra handelsbokhållare, men två lakejer, en kusk, en »gamla lakejen», en guvernant, en huspiga, en kammarpiga, en »gamla pigan», en kokerska, en kökspiga, en tjänstflicka. Han bodde i det gamla Tottieska, af Nicodemus Tessin d. ä. byggda huset, n:o 20 vid Skeppsbron, hvilket i vår tid lämnat plats för Städernas allmänna brandstadsbolags nyuppförda hus.

Ett vackert bevis på tidens patriarkaliska förhållande mellan husbonde och tjänare, var att gamla orkeslösa tjänstehjon icke afskedades, med