Hoppa till innehållet

Sida:En gammal stockholmares minnen Del 2.djvu/194

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
186
PÅ KEJSARDÖMETS TID.


fåtal i jämförelse med den som ägnar sig åt verksamhet dag ut och dag in. Den fina världen utgöres till icke ringa del af främlingsvärlden, bland hvilka ett stort antal klagar öfver fransk lyx och fransk nöjeslusta, men själf använder alla bemödanden för att få vara med om lyxen och tillfredsställa nöjeslystnaden.

⁎              ⁎

Men så kom eftermiddagen och med den, så där klockan fyra, fem, aftontidningarna, och det var under italienska kriget 1859 ett skådespel som älskare af scener ur folklifvet icke försummade att bevista. Man satte icke mycken tillit till tidningarna, ty man visste, att de ej fick säga annat än det regeringen ville ha spridt till allmänheten, men man måste se efter, om de rykten, som man hört under dagens lopp, bekräftades eller icke, man måste se hvilken färg regeringen ville gifva händelserna, och därför afvaktade man med mycken otålighet den timme som släppte tidningarna ut i världen.

Om man en eftermiddag fram emot femtiden vandrade uppför rue Montmatre, den lifliga gatan, som sträcker sig från central-hallarne, detta storartade salutorg under glastak, ända upp till hörnet af boulevard Montmartre och boulevard Poissonnière, ser man hvilken snart sagdt ofantlig människomassa, som strömmade till huset n:o 123 och där skockade sig utanför på gatan, trängdes i portgången och klämde sig in på gården. Där var La Presse’s byrå, och det var därifrån den stora utdelningen af denna tidning då började.