Hoppa till innehållet

Sida:En gammal stockholmares minnen Del 2.djvu/234

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
226
PÅ KEJSARDÖMETS TID.


Under världsutställningen 1855, då tillgången på »rum för resande» var i Paris ganska knapp, öppnade Fredrik Berggren eller som han, till större bekvämlighet för de franska tungorna, lät kalla sig Bergéron, ett litet hotell vid ofvan nämnda rue du Vingt-Neuf Juillet. Detta hotell blef snart bekant och ständigt anlitadt af till Paris ankomna svenskar, hvilka voro i behof af vägledning på den för dem främmande platsen. Bergéron och hans fru, en syster till sedermera landshöfding Asker, använde sina bästa bemödanden för att göra de resande belåtna och hotellet kändt, och om alla icke kunde tillfredsställas, måste flertalet dock erkänna, att makarna Bergéron voro värda erkännande för sina sträfvanden.

I det gästhuset hörde man föga annat än svenska, men vid table d’hôte såg man endast svenskar och svenskor.

Bergéron hade redan några år före världsutställningen ett litet så att säga försökshotell, och då detta, som var beläget vid rue Croix des Petits Champs, slog väl ut, flyttades det till »29:de juligatan», där det först blef riktigt bekant.

Efter att i många år ha stannat vid sist nämnda gata, flyttades Bergérons hotell ännu en gång och då till rue de Palestro, men då var jag icke med längre, och det hör därför ej till området för de minnen som här framställas.

⁎              ⁎

Bodde man icke hos Bergéron, valde man vanligtvis något af de små hotellen vid Quai Saint