Sida:Folksagor.djvu/162

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

DE TRE SYSTRARNA SOM BLEVO BERGTAGNA.

Det var en gång en gammal änka, som bodde utanför byn i närheten av ett berg tillsammans med sina tre döttrar. Hon var så fattig att hon inte ägde någonting annat än en höna, och den älskade hon som sitt öga. Den pysslade hon med och den tjattrade hon med både bitti och sent. Men en dag var hönan borta. Då sa hon åt sin äldsta dotter att hon måste gå ut och leta efter hönan, för hon ville ha igen sin höna om hon så skulle behöva gå in i berget till trollet och leta efter henne.

Dottern gick ut för att leta. Hon lockade och ropade och tittade både här och där, men fick inte tag på kräket. Då fick hon höra någon som sa:

Hönan trippar i berget.
I berget trippar hönan.

Och när hon gick fram till berget för att se efter vem det var som sagt så där, föll hon ner genom en spricka och hamnade djupt under jorden i ett källarvalv. Sedan hon hämtat sig en smula steg hon upp och gick ut ur valvet och kom då in i ett vackert rum. Där råkade hon bergtrollet, som frågade om hon ville bli hans käresta. Men det ville hon förstås alls inte bli, hon ville