Sida:Folksagor.djvu/284

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
286283
SMEDEN OCH HELVETET

vakten gå till Fan och säga att det stod en karl utanför, som gärna ville säga ett ord till honom.

»Gå ut och fråga vem det är», sa Fan till vakten, och det gjorde han.

»Hälsa Fan och säg att det är smeden som ägde den där pungen, om han minns den», sa smeden. »Men be vackert att jag får slippa in. Säg att jag arbetat hela dagen ända till middagen, och sedan har jag gått den här långa vägen, så jag är bra trött.»

När Fan fick höra vem som stod utanför, gav han befallning till vakten att låsa alla nio låsen på Helvetets port, ja, han skulle sätta dit ett extra hänglås dessutom, sa Fan, för om smeden kom in så skulle han vända upp och ner på hela Helvetet, sa han.

»Här tycks jag inte få mitt levebröd», sa smeden när han hörde hur alla låsen smällde igen. »Då får jag väl försöka min lycka i Himmelriket.»

Han vände om till korsvägen och gick sedan samma väg som skräddaren gått. Men han var förargad över att han fått gå så långt i onödan, så han raskade på stegen och kom fram just som Sankte Per gläntade lite på porten för att släppa den magre skräddaren igenom. Smeden stod en sex, sju steg från porten. »Här är visst bäst att skynda sig», tänkte han, och dängde storsläggan i porten just som skräddaren kommit igenom. Antagligen slapp han in, men om han inte det gjorde, så kan jag inte säga var han nu håller hus.