Sida:Gamla Stockholm 1882.djvu/20

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
6
EN STOCKHOLMSPROMENAD

stego upp i densamma och sedan bärarne fått order att »köra» till Tre Tunnor i hörnet af Claræ Bergsgränd och Drottninggatan, afgaf farbror Leonhard följande förklaring.

Fig 6. Silfvercrantzskan. Tillæus.

— Porte-chaiser äro en uppfinning som infördes i Stockholm år 1726 af Kongl. Sekreteraren Klinkouström, hvilken samma år erhöll sin taxa af magistraten. Om du nu öppnar ögonen, så skall jag hålla ett lärorikt samtal för dig; men kom noga ihog, att när jag säger höger, så menar jag venster, eftersom du åker baklänges. — Här ha vi Olof Bäckmans i hörnet af Norrlandsgatan! Ingenting vidare märkvärdigt. — Till venster nu, komma vi till Stadsingeniör Petrus Tillæus; han har nyss[1] gifvit ut en stor karta öfver Stockkolm, som jag har här i fickan och som vid förefallande behof torde komma att krypa fram och från hvilken jag hemtar en god del af min visdom. — Så der, nu äro vi redan uppe på backen! — Nu pusta vi litet här vid Silfvercrantzskan! (Fig. 6.)

— Silfvercrantzskan? Hvad är det?

Fig. 7. Vårdtornet på Brunkeberg, 1733. Tillæus.

— Hvad är det? — Det är en väderqvarn! Vi ha namn på alla väderqvarnar här i staden! Vi ha Adam och Eva bortåt Sabbatsberg; vi ha stora och lilla Stampan i Kungsbacken, Dunderbomskan på Söder och så vidare! Redan Olof Månsson eller Olaus Magni, som han hellre älskade att kalla sig innan han blef högfärdig och nämde sig Magnus eller Den Store, har afbildat och beskrifvit väderqvarnar. Pass nu på att titta upp åt Malmskillnadsgatan — åt venster — så får du se Vårdtornet på Brunkeberg; vi komma snart dit!

De passerade framåt Malmskillnadsgatan, togo af in på Styckgjutarbrinken, sågo en skymt af Vårdtornet[2], förbi Kongliga

  1. 1733.
  2. Vakten lär ha ropat timmarne så:
     Väktarerop! Klockan är 00 slagen.
     Gud bevare staden
     Ladugårdslandena,
     Brunkebergena med!
     Klockan är 00 slagen.
    I Jönköpings år 1755 tryckta brandordning anbefalles detta rop: »Klockan är 00 slagen. Från Eld och Brand och Fiendens hand, Bevare Gud båd stad och Land. Klockan är 00 slagen!» Jemför pag. 1. Om Stockholms rop framdeles.