Sida:I pensionen 1919.djvu/112

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

Lillis röst var i själva verket varken fyllig eller böjlig — Flora betraktade henne genom sina romantiska glasögon — men den hade ett vemodigt tonfall, då barnet stod så allvarligt och sjöng.

— Hon är märkvärdigt söt, läpsade Melanie. första gången. då Lilli sjöng “En liten fågel är jag”.

— Se, Flora, hur melankoliskt hon stirrar framför sig.

— Melankoliskt, ja, upprepade Flora långsamt och patetiskt, du har rätt. Vet du, Melanie, där är något så drömmande, hemlighetsfullt i hennes sammetsmjuka, mörka Mignonsögon, något som tyckes säga: Jag passar inte för dig, du fadda värld.

“Jag ensam är — jag ensam är,” slutade Lilli sin visa.

— Så sött! ropade Nelly och klappade händerna.

— Hur kan du finna det “sött”, detta? avbröt Flora retad. Sorgset — vemodigt — det är det rätta uttrycket. Det är ett ensamt, sårat hjärta, som diktat dessa toner — vilka kval har det inte känt!

— O ja, hjärtat är en seglivad tingest — och dock skulle det mången gång varit bättre, om… deklamerade Nelly med komisk överdrift. Men hon fick inte fortsätta, Flora höll handen för hennes mun.

Du är avskyvärd — du är odräglig! ropade hon. Aldrig, aldrig mera skall jag anförtro åt dig mina hemligaste tankar. Hur har du hjärta att missbruka mitt förtroende på detta sätt?

Julen närmade sig och alla händer voro i fligigt arbete. Man sydde, broderade, tecknade, inövade stycken på pianot för att på det angenämaste sätt överraska föräldrar eller anhöriga.

Elsa hade aldrig kunnat glädja varken fader eller moder

112