Sida:Jorden rundt på åttio dagar.djvu/194

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

194

Klockan var åtta då tåget passerade Humboldt Ranges och half tio då det kom inpå Utah-territoriet, stora Saltsjöns region, mormonernas kuriösa land.
Tjugusjunde kapitlet.

Passepartout får, under en hastighet af tjugo mil i timmen, en lektion i mormonernas historia.
Natten mellan den 5 och 6 december for tåget genom en sträcka af omkring femtio mil i sydost; sedan gick det lika långt i nordost och närmade sig stora Saltsjön.

Passepartout steg ut så der klockan nio på morgonen på gångbron och hemtade frisk luft. Vädret var kallt, himmelen gråaktig, men det snöade ej. Solens skifva såg i tjockan ut som en ofantlig guldplåt och Passepartout satt just och räknade ut hvad den kunde vara värd i pund sterling, då han stördes i denna nyttiga sysselsättning genom att en person kom fram som såg mycket besynnerlig ut.

Denna person, som stigit på tåget vid stationen Elko, var en lång, mörkhyllt karl med svarta mustascher, klädd i svarta strumpor, svart hatt, svart väst, svarta benkläder, hvit halsduk och hundskinns-handskar. Det var klart att han var prest. Han spatserade från ena ändan af trainen till den andra och på dörren till hvarje vagn fästade han fast med munlack en skrifven lapp.