Sida:Jorden rundt på åttio dagar.djvu/28

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

28

Femte kapitlet.

Nya värdepapper på Londons penning-marknad.
Då Phileas Fogg lemnade London, anade han icke det minsta hvilken stor uppståndelse hans afresa förorsakade. Underrättelsen om vadet spred sig först i Reformklubben och framkallade en verklig häpnad hos medlemmarne af detta hedervärda sällskap. Från klubben kom den pikanta underrättelsen in i tidningarna och genom tidningarna till publiken i London och hela det förenade konungariket.

Denna fråga om en resa kring jorden kommenterades, diskuterades, dissekerades med lika mycken passion och lika stort intresse, som om fråga hade varit om en ny Alabama-affär. Å ena sidan tog man parti för Phileas Fogg, å den andra — och denna bildade snart en betydlig majoritet — uttalade man sig mot honom. Att fullborda denna resa kring jorden på annat sätt än i teorien och på papperet, på detta minimum af tid med de kommunikationsmedel som nu begagnas, var icke blott omöjligt, det var vanvettigt!

Times, Standard, Evening Star, Morning Chronicle och tjugo andra tidningar med stor spridning förklarade sig mot mr Fogg. Daily Telegraph ensam skänkte honom sitt stöd till en viss grad. Fogg behandlades som en toker, som en excentrisk karl, som en galning, och hans kamrater i Reformklubben fingo öfver allt höra tadlande ord öfver att de gått in på ett sådant vad, som ju tydligen vittnade om att det stod klent till med hans förstånds-förmögenheter.